Зеленський здійснив візит у США: що писали про поїздку західні ЗМІ

102
0
TEILEN

Попри те, що у Вашингтоні Зеленського зустріли тепло, занепокоєння щодо подальшої підтримки з боку нового Конгресу США залишаються.
Президент України Володимир Зеленський вперше із початку повномасштабної війни покинув територію країни та здійснив візит у США, де зустрівся з американський лідером Джо Байденом, а також виступив у Конгресі: що писали про поїздку Зеленського західні ЗМІ.Байден і Зеленський розходяться в поглядах на деякі військові потреби
«На тлі демонстрації єдності український президент Володимир Зеленський і лідер США Джо Байден розходяться в поглядах на деякі військові потреби», -пише The Washington Post.
За посмішками, рукостисканнями і новим пакетом військової допомоги на суму 1,85 мільярда доларів, український президент і його радники продовжують наполягати на поставках Вашингтоном передового озброєння, яке Байден не бажає надавати.
Окрім щирих висловлювань української вдячності та твердих обіцянок постійної американської підтримки, Зеленський та Байден зустрілися з конкретними, а іноді й відмінними цілями.
Видання, посилаючись на слова чиновника адміністрації Байдена, повідомляє, що США хотіли б обговорити, що Зеленський думає про дипломатію. Водночас посадовець повторив давню позицію адміністрації, що рішення щодо переговорів із РФ має приймати Україна.
«Це була можливість для Байдена і Зеленського провести серйозну розмову про те, куди ми йдемо … не говорити [Зеленському], що робити … переконатися, що ми узгоджені в загальних цілях і розуміємо один одного. Байден, як і раніше, стурбований тим, щоб не зайти занадто далеко, занадто швидко, побоюючись ескалації. Зеленський хоче дати зрозуміти, що йому потрібна ця постійна підтримка, яку, відверто кажучи, можуть надати лише Сполучені Штати», – сказав колишній посол США в НАТО Іво Даалдер.
За даними видання, існує три різні моделі того, як може виглядати закінчення війни шляхом переговорів, кожна з яких має прихильників в адміністрації США.  
Одна з них, яка є частиною мирного плану, запропонованого Зеленським минулого місяця, включає виведення російських військ з усієї української території, яку вони зараз займають, включаючи Крим і райони Донбасу, які РФ захопила в 2014 році.
Другий варіант – це відведення військ РФ на лінії 2014 року.
Третя модель — виведення військ РФ включає Донбас, але не Крим.
Щодо останніх двох варіантів, то Зеленський чітко дав зрозуміти, що не підтримає їх, зазначивши, що мир може настати лише тоді, коли російські окупанти повністю вийдуть з усієї території України.
Під час їхньої особистої зустрічі Байден хотів почути поточні думки Зеленського про те, як це має виглядати, сказав високопоставлений чиновник, визнавши, що на даний момент це свого роду академічна дискусія, оскільки немає ніяких ознак того, що Росія зацікавлена в переговорах.
У зв’язку з пакетом американської допомоги у розмірі 47 мільярдів доларів США, який Байден запросив на 2023 рік, обидва лідери прагнули зміцнити підтримку з боку нової, очолюваної республіканцями Палати представників, яка приступить до виконання своїх обов’язків наступного місяця.

Continue reading...