Експерт МКБ: Важливо наростити виробництво боєприпасів в ЄС – DW – 17.02.2023

78
0
TEILEN

Більше, ніж винищувачі, зараз Україні потрібні боєприпаси, заявив у розмові з DW експерт Мюнхенської конференції з безпеки Ніко Ланґе.
Експерт Мюнхенської конференції з безпеки Ніко Ланґе (Nico Lange) у день відкриття форуму розповів DW про найголовніше зараз для перемоги України, про роль винищувачів для фронту, а також про зміну позиції МКБ щодо Росії.
DW: Президент України Володимир Зеленський у виступі на безпековій конференції щойно сказав, що протягом року можна досягнути перемоги над Росією. На вашу думку, це реально чи ні?
Ніко Ланґе: Перемога означає відсутність росіян на території України. Ми бачимо, що зараз 50 відсотків території, де були росіяни, уже звільнена. Тому, я думаю, що це можливо – якщо буде підтримка партнерів для України. І добре, що сьогодні як реакція (на виступ Зеленського. – Ред.) і Олаф Шольц (Olaf Scholz), і Еммануель Макрон сказали, що вони готові до довгострокової підтримки України. Я думаю, це хороший сигнал.
Буквально перед початком конференції Макрон запевнив, що Франція і Захід будуть з Україною пліч-о-пліч до перемоги. Що ви розумієте під перемогою – компроміс чи повне звільнення українських територій включно з Кримом?
Для мене це абсолютно ясно – повне звільнення територій України та ті кордони, які ми визнали офіційно 1991 року, тобто включаючи Крим.“Мюнхенська конференція – це не просто дискусії“
Як сприйняли виступ Володимира Зеленського зараз на конференції у Мюнхені? Минулого року він був тут присутнім, нині ж говорив віртуально…
Перед виступом президента Зеленського ми бачили фільм про рік, що минув, – про зміни, які відбулися і у президента Зеленського, і в Україні, і у нас. І тепер всім зрозуміло, що Мюнхенська конференція з безпеки і дискусії про безпеку – це не якась собі інтелектуальна робота. Ідеться про реальних людей, про реальні зміни, погані зміни для людей в Україні – і до цього треба серйозно ставитися. Глава Мюнхенської конференції Крістоф Гойсґен (Christoph Heusgen) наголосив на початку – ми багато зробили, але треба робити більше для того, щоби підтримати Україну. Звичайно, президент Зеленський особисто дуже емоційно говорив про ситуацію, і це дуже важливо, що він мав таку можливість, але, звичайно, було би дуже добре, якби він тут був особисто. Але ми домовилися, що він буде наступного року особисто, коли в Україні буде мир.“Важливо збільшити виробництво боєприпасів в Європі“
Чого найбільше зараз потребує Україна, щоб досягти перемоги?
Найважливіше, з моєї точки зору, – боєприпаси. І не тільки вони самі по собі, а й збільшення їхнього виробництва, особливо в Європі.

Continue reading...