Зеленський просить ВР призначити Малюка главою СБУ (онлайн) – DW – 06.02.2023

110
0
TEILEN

Володимир Зеленський вніс 6 лютого до Верховної Ради подання на призначення Василя Малюка головою Служби безпеки України. Зараз Малюк тимчасово виконує обов’язки голови СБУ. Новини дня.
Війна Росії проти України – новини понеділка, 6 лютого (оновлюється).
++17:17++
Верховна Рада України достроково припинила повноваження народного депутата Ігоря Абрамовича, який входив до забороненої на час воєнного стану „Опозиційної платформи – За життя“. Постанову підтримали 317 депутатів. таким чином, у парламенті залишилося 409 членів. Про це повідомляють Ярослав Железняк (фракція „Голос“) і Олексій Гончаренко (фракція „Європейська солідарність“).
Також на сьогоднішньому засіданні Рада схвалила в цілому законопроєкт про звільнення від податку на додану вартість та ввізного мита безпілотників, тепловізорів, приладів нічного бачення та рацій.
Крім того, Рада звернулась до парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі з вимогою припинити повноваження російських та білоруських делегатів і застосувати до них візові обмеження.
++16:46++Верховна Рада просить Грузію лікувати Саакашвілі за кордоном
Верховна Рада закликала грузинський уряд дозволити термінове переміщення ув’язненого експрезидента Грузії, громадянина України Міхеіла Саакашвілі за кордон для необхідного лікування. Як повідомляє народний депутат України від фракції „Європейська солідарність“ Олексій Гончаренко, за відповідну постанову в понеділок, 6 лютого, проголосували 311 депутатів.
Крім того, Рада звернулась до Європейського парламенту, Ради Європейського Союзу, Європейської Комісії, Парламентської асамблеї Ради Європи та парламентів держав-членів ЄС із проханням посилити політичний тиск на грузинський уряд, щоби забезпечити Саакашвілі належними медичною допомогою й умовами утримання в медичному закладі, та сприяти його переведенню до європейських чи американських медичних установ.
Читайте також: Чи відпустить суд Міхеіла Саакашвілі за кордон на лікування?
++16:21++Зеленський просить Раду призначити Малюка головою СБУ
Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради України подання на призначення Василя Малюка головою Служби безпеки України. Наразі Малюк тимчасово виконує обов’язки голови СБУ.
За даними інформаційного агентства „Інтерфакс-Україна“, провладна фракція „Слуга народу“ на сьогоднішньому засіданні заслухає його, а також кандидата на посаду міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка. Зараз Клименко – виконувач обов’язків міністра.
Читайте також: Загибель керівництва МВС в Броварах: правоохоронці провели обшук у Авакова
++16:06++FT: РФ може почати новий наступ на Україну в найближчі 10 днів
Влада України отримала „дуже надійні дані розвідки“ про наміри Росії розпочати новий масштабний наступ протягом найближчих 10 днів, пише газета Financial Times із посиланням на неназваного радника Збройних сил України. 
У матеріалі зазначається, що найімовірніше росіяни будуть наступати в районі міст Кремінна (Луганщина) та Лиман (Донеччина), де РФ збирає війська вже протягом кількох тижнів. 
Метою наступу видання називає повну окупацію Донбасу та зазначає, що Росія прагне його розпочати до того, як Україна отримає західні танки та нове озброєння.
++15:45++Рада визнала „вагнерівців“ міжнародними злочинцями
Верховна Рада визнала російську приватну військову компанію „Вагнер“ міжнародною злочинною організацією. Як повідомляє в понеділок, 6 лютого, народний депутат України від фракції „Голос“ Ярослав Железняк, за відповідну постанову проголосували 333 депутати.
Іншою постановою, ухваленою 336 голосами, парламент звернувся до Організації Об’єднаних Націй, Європейського парламенту, парламентських асамблей Ради Європи, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Північноатлантичного альянсу (НАТО), урядів і парламентів іноземних держав щодо визнання російських приватних військових компаній терористичними організаціями.
++15:20++
Польща виступає за те, щоби на Мюнхенській конференції з безпеки західні лідери не просто обговорили можливість надання Україні винищувачів, а ухвалили рішення з цього питання. Про це заявив посол Польщі у Німеччині Даріуш Павлось.
„Політика вагань і зволікань, як у випадку з основним бойовим танком Leopard 2, є контрпродуктивною. У нас є приказка: якщо ти даєш швидко, ти даєш двічі“ – сказав він в інтерв’ю німецькому RND.
++14:56++Українські військові прибули до Великобританії навчатися на САУ AS90 
Українські військовослужбовці прибули на вихідних до Великобританії для ознайомлення з роботою броньованих самохідних артилерійських установок AS90, які офіційний Лондон надає Збройним силам України. Про це в понеділок повідомило британське міністерство оборони.
Читайте також: Українські танкісти починають навчання у Великобританії
Тим часом військова розвідка міноборони Великобританії присвятила щоденний огляд так званим „виборам“, які Росія збирається провести на окупованих українських територіях 10 вересня. „Об’єднання виборів в один день голосування, який запланований по всій Росії, підкреслює прагнення керівництва представити ці регіони як невід’ємні частини РФ. Це є продовженням зусиль з „русифікації“ окупованих територій, які включають перегляд систем освіти, зв’язку та транспорту“, – йдеться в ньому.
Британське міноборони також опублікувало оновлену мапу щодо ситуації в Україні станом на 6 лютого.
++14.20++
Служба безпеки України заочно висунула обвинувачення за статтями про планування, підготовку, розв’язування та ведення агресивної війни голові держкомпанії „Российские железные дороги“ Олегу Бєлозьорову. У пресрелізі спецслужби обвинувачений не називається на ім’я, проте зазначено, що його посада – генеральний директор ВАТ „Российские железные дороги“, і додано фотографію Олега Бєлозьорова.

Continue reading...