ЗРК Patriot: що відомо про комплекс ППО, який отримає Україна

98
0
TEILEN

Характеристики та ціна систем ЗРК Patriot (Патріот), які Україні передасть США – читайте у матеріалі Фактів ICTV
7 березня міністр оборони Польщі Маріуш Блащак повідомив, що Україна вже отримала системи ППО Patriot.
За його словами, завдяки докладеним Польщею зусиллям батареї Patriot та перші танки Leopard вже прибули до України.
Блащак наголосив, що Польща є одним головних пунктів передачі військової техніки Україні.
У вівторок, 17 січня, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив про передачу Україні системи Patriot.
Це вже друга батарея ППО, яку західні партнери відправлять в Україну. Поставку першої батареї Patriot було анонсовано у грудні 2022 році в рамках чергового пакету військової допомоги від США.
Що таке зенітно-ракетний комплекс Patriot і як може допомогти нашій країні, читайте в матеріалі.
MIM-104 Patriot – американський зенітний ракетний комплекс. Його використовує армія США та її союзники. Виробляється комплекс американською компанією Raytheon, яка є найбільшим у світі виробником керованих ракет.
Окрім пускових установок та власне ракет кількох можливих типів, до складу комплексів Patriot входять також радіолокаційна станція, пункт управління та інше допоміжне експлуатаційне обладнання.
ЗРК Patriot надійшов на озброєння ще у 1982 році. Його вперше застосували у 1991 році під час війни у Перській затоці. Тоді Patriot активно використовувався саме як протиракетний, а не як протиповітряний ЗРК, проти іракських ракет.
Відтоді Patriot та ракети-перехоплювачі, які у ньому застосовуються, були оптимізовані для захисту від тактичних балістичних ракет. Також вони є ефективними проти крилатих ракет та військової авіації.
Основні характеристики MIM-104 Patriot:
Наразі експлуатується та постачається в інші країни вдосконалена версія системи – Patriot PAC-3. Вартість постачання 9 батарей систем (по 4 пускових установки на батарею) може сягати $9 млрд. Але до їх складу входять:
Вартість пуску однієї ракети становить близько $3 млн.
Patriot PAC-3 надійшов на озброєння у 2001 році. Імовірність ураження тактичної ракети однією ракетою і без перешкод становить 0,6-0,8, літака – 0,8-0,9.
Максимальна швидкість цілі становить 1 600 метрів за секунду. Висота ураження балістичних цілей становить до 15 км.
Недоліком Patriot PAC-3 вважається те, що його режим потребує спеціального супутника, що перебуває на орбіті. Такий супутник повинен заздалегідь передати координати ракети та траєкторію її польоту на локаційну станцію комплексу.

Continue reading...