Пережив навіть більшовиків: історія Спасо-Преображенського собору, по якому вдарили росіяни

97
0
TEILEN

Удар по Спасо-Преображенському собору в Одесі 23 липня 2023 – Храм, по якому влучила Росія, страждає від окупантів не вперше. Яка історія Спасо-Преображенського собору – 24 Канал
Ледь не щоразу, коли настає темрява, окупанти б’ють по українським містам. В ніч на 23 липня вони вкотре обстріляли Одесу, внаслідок чого є жертви та постраждалі, а також – зруйнований центральний Спасо-Преображенський собор.
Він розташовується у центральній, історичній, частині міста, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО. Окрім руйнації самої будівлі, постраждали й православні святині. Зокрема, з-під завалів дістали Касперовську ікону Божої Матері, яка є покровителькою Одеси. Що відомо про Спасо-Преображенський собор, розповідає 24 Канал.Проіснував понад 200 років
Собор, по якому вгатила країна-терористка, що не стомлюється вихваляти їхнє „православіє“, є найбільшим православним храмом Одеси, перший камінь у будівництво якої був закладений ще у 1795 році.
Будували церкву за проєктом інженера В. Вонрезанта. А урочисте освячення добудованої церкви, яка стала прародителькою майбутнього кафедрального собору, відбулося 215 років тому – 25 травня 1808.
Свого часу цей собор вважався найбільшою сакральною спорудою Російської імперії. Також за деякими даними, на початку XX століття тут могли вміститися одночасно 12 тисяч осіб, а сьогодні – до 15 тисяч осіб.
Окрім сучасних ікон у соборі сьогодні зберігаються й святині:
мідний хрест, відлитий з монет, які залишали російські солдати, йдучи на Кримську війну в 1854 році,
мощі Святителя Інокентія (Борисова),
ікона Касперівської Божої Матері, створена у ХVІ столітті,
список чудотворної ікони Матері Божої званої Іверської.

Continue reading...