На чорному ринку автомат Калашникова продають за $500, а пістолет Макарова – за $300

116
0
TEILEN

В Україні ситуація із тіньовим обігом зброї продовжує погіршуватися, а на чорному ринку попри зусилля силовиків можна придбати автомати, пістолети і набої
„Телеграф“ з’ясував, скільки коштує нелегально купити „ствол“ і як влада бореться зі „збройовими баронами“
Попри посилення контролю на українському кордоні, частка тіньового ринку на сьогодні здебільшого живиться зброєю із зони бойових дій, або із запасів, які сформувалися до 2022-го під час Антитерористичної операції, коли контроль був не такий щільний і працювали контрабандні потоки в Україну. Це підтверджують як джерела „Телеграфу“ в правоохоронних органах, так і деякі учасники бойових дій. При цьому, у військових колах не секрет, що із зони БД справді можна привозити не тільки трофейну стрілецьку зброю і набої, а й часом гранатомети, гранати, міни, вибухівку тощо.
З обліком бойової зброї та звітністю звісно в ЗСУ формально все чітко, а от із смертельними „трофеями“ — відкриваються так би мовити „вікна можливостей“. Та й контроль на блокпостах не всюди такий жорсткий, як про це говорять офіційно, — кажуть проінформовані співбесідники „Телеграфу“ в середовищі УБД, додаючи, що у разі перемоги України та стабілізації ситуації в прилеглих до фронту районах кількість тіньової зброї на внутрішньому ринку збільшиться після того, як військовослужбовці чи демобілізовані будуть „розпечатувати“ свої схрони арсеналів у прифронтових зонах.
Яскравим підтвердженням, що військові трофеї інколи вільно „гуляють“ навіть у так званих „мирних“ областях країни (та навіть у столиці) був гучний випадок із помічником Валерія Залужного, який загинув від вибуху гранати у себе вдома.
Розслідування встановило, що загиблому гранати подарував нібито офіцер Апарату головнокомандувача ЗСУ, якого після інциденту заарештували. Подібний кейс, схоже, — тільки вершина айсберга. Багато чого цікавого відбувається за лаштунками.
Інші співрозмовники „Телеграфу“ з силового сектора запевняють, що на блокпостах у прифронтових регіонах контроль і перевірка транспорту та пасажирів настільки щільні, що жодна небезпечна річ не проскочить.
Як повідомляють „Телеграфу“ джерела в правоохоронних органах, у порівнянні з довоєнними цінами, виросла вартість на вогнепальну зброю на чорному ринку. Так, якщо до 2022 року придбати одиницю найпопулярнішого автомату АК-47 з ріжком патронів у тіньовиків можна було орієнтовно за $200 (причому ціна на оптові „чорні“ закупки Калашникова навіть стартували від $100 за один автомат), то станом на квітень-2024 вартість „калаша“ складає приблизно $450-$700. Для прикладу, легальний автомат Калашникова (мисливський нарізний) для цивільних коштує близько $2000.
Одночасно пістолет Макарова у підпільників зараз коштує біля $300 (проти $100-$150 до 2022-го) в залежності від року виробництва та країни-виробника. Таким чином, зростання цін фіксується і на чорному ринку, що продиктовано попитом, який тільки посилився через агресію РФ. До речі, частка цього збройного сегменту, за неофіційними оцінками наших джерел серед правоохоронців, становить вже до 70% від усього обігу зброї в Україні.
Ще окремою опосередкованою ознакою, що частка тіньового сегменту зростає, є попит на окремі збройні аксесуари.

Continue reading...