Електрошокери, кайданки та навіть собаки: нацгвардійцям “розвʼязують” руки

115
0
TEILEN

Нацгвардія зможе застосовувати засоби примусової зупинки автомобіля, кайданки та електрошокери: що відомо. Всі подробиці читайте ᐅ новини 1+1 (ТСН.ua).
Дізнайтеся, що загрожує за невиконання вимог військових.
Кайданки, кийки, електрошокери та засоби примусової зупинки автомобіля. Нацгвардійцям розв’язують руки. ВР планує надати військовим додаткові засоби примусу. Законопроєкт вже ухвалили у першому читанні.
Всі деталі скандального документу розповіла в ексклюзивному сюжеті для TSN.ua журналістка Вікторія Панченко. Нацгвардійцям “розв’язують руки”?
Верховна Рада 22 травня ухвалила в першому читанні законопроєкт про внесення змін до Закону “Про Національну гвардію України” щодо вдосконалення правових засад застосування заходів примусу військовослужбовцями Нацгвардії під номером №10311.
Цим документом передбачається, що Нацгвардія зможе застосовувати засоби примусової зупинки автомобіля, кайданки та електрошокери. Тобто, якщо ви не зупинитесь на вимогу нацгвардійця, наприклад, на КПП, то вас можуть і скрутити, якщо таки доженуть. Зазначимо, що Нацгвардія і зараз має право вживати певних примусових заходів, проте для цього досить чітко описані умови.
Законопроєктом умови застосування значно спрощуються. Зокрема, у ст. 15 Закону пропонується врегулювати, що військовослужбовці Нацгвардії зможуть використовувати та застосовувати конкретні заходи примусу: фізичний вплив; спеціальні засоби; зброю, озброєння та бойову техніку; озброєння повітряних суден. Про це наголошують і у самому відомстві.
“Загалом зміни в закон спрямовані на деталізацію повноважень Національної гвардії та забезпечення чіткого нормативного визначення діяльності Нацгвардії. Він може зазнавати змін і доповнень на етапі розгляду і прийняття.
Гвардійці мусять мати законні інструменти, аби протидіяти ДРГ, злочинцям, нести службу у місцях, де цього потребують люди у прифронтових районах та на звільнених територіях. Наше завдання — захист держави, безпека громадян”, — йдеться у повідомленні Нацгвардії. 
Примітно, що військовослужбовці Національної гвардії України мають право застосовувати фізичний вплив не тільки для припинення правопорушення чи затримання особи, яка порушила закон, але й для забезпечення особистої безпеки та/або безпеки інших осіб. Зокрема, військовослужбовці мають право використовувати та застосовувати засоби обмеження рухомості (кайданки, сітки для зв’язування тощо). Також вони можуть застосовувати засоби примусової зупинки транспортного засобу:
а) для примусової зупинки транспортного засобу, водій якого не виконав законні розпорядження (вимоги) військовослужбовця та/або намагається уникнути проходження контролю на контрольно-пропускному пункті об’єкту, що охороняється Національною гвардією, порушує встановлений пропускний режим, ігнорує вимоги дорожніх та/або інших інформаційних знаків, світлофорів та/або інших світлових сигналів щодо зупинки транспортного засобу;
б) якщо дії водія транспортного засобу створюють загрозу життю і здоров’ю військовослужбовця та/або інших осіб;
в) для затримання осіб, які скоїли кримінальне правопорушення і намагаються втекти на транспортному засобі.
Однак є і винятки. Такі примусові заходи впливу не можуть бути направлені на вагітних жінок, осіб похилого віку, інвалідів та малолітніх дітей.

Continue reading...