"Іспанська справа" Фірташа: що відомо

300
0
SHARE

Після рішення австрійського суду про дозвіл на екстрадицію Дмитра Фірташа до США українського бізнесмена знову затримали. Тепер через нову « іспанську справу ».
Після рішення австрійського суду про дозвіл на екстрадицію Дмитра Фірташа до США українського бізнесмена знову затримали. Тепер через нову « іспанську справу ».
І вже у четвер суд може вирішити, чи залишатись бізнесмену за гратами до вирішення запитів щодо екстрадиції.
21 лютого Вищий земельний суд Відня задовольнив апеляцію прокуратури. Та просила дозволити екстрадицію Дмитра Фірташа у справі щодо хабарів у Індії, за якою його затримали в Австрії ще у березня 2014 року.
З цього моменту доля бізнесмена опинилась у руках міністра юстиції Австрії, який має вирішити, чи екстрадувати пана Фірташа до США.
Під час процесу Фірташ вже перебував під заставою у 125 мільйонів євро. Але на виході із суду у вівторок, 21 лютого, місцеві правоохоронці затримали його у новій справі. Вже за запитом іспанських правоохоронців.
Протягом 48 годин австрійський суд має обрати пану Фірташу додатковий запобіжний захід у новому провадженні.
За даними ВВС Україна, це має статись у четвер, 23 лютого, після обіду.
Захист пана Фірташа заперечує вину клієнта за обома звинуваченнями – і у США, і в Іспанії. Вони називають американську справу політично мотивованою. Проте вже готуються до судового процесу за океаном.
Навесні 2015 року австрійський суд першої інстанції відхилив прохання прокуратури про видачу пана Фірташа до США. І поки всі готувались до апеляції на це рішення, досить несподівано з’явились новини з Іспанії.
У листопаді 2016 року антикорупційна прокуратура Іспанії оголосила пана Фірташа в розшук у рамках розслідування справи про відмивання здобутих незаконним шляхом коштів.
За даними іспанської газети El Pais, ордер на арешт видав суд у Барселоні.
Газета Deutsche Welle уточнила, що ордер на арешт олігарха також стосувався підозри в участі у організованому злочинному угрупованні.
За даними El Pais, як підозрювані у цій справі проходять ще два бізнесмени, але їхні імена не повідомляють.
DW з посиланням на іспанську прокуратуру уточнює, що одночасно з видачею ордера , у Барселоні та курорті Марбелья 24 листопада затримали інших п’ятьох соратників Фірташа, серед яких були місцеві адвокати.
Вони нібито займались відмивання капіталів українського бізнесмена.
Видання вказує, що мова йшла про « десятки мільйонів євро незаконного походження ».
El Pais писала про 10 мільйонів євро, імовірно, отриманих на відмиванні грошей на операціях з нерухомістю та ресторанному бізнесі, які начебто осіли на рахунках компаній у Кіпрі та Віргінських островах.
Прокурор також повідомив журналістам, що справу Фірташа розглядають у межах операції « Варіола », яку розпочали в липні 2016 року з арешту у Барселоні сина екс-мера Києва Степана Черновецького та ще 11 людей.

Continue reading...