Через війну в Донбасі поширення ВІЛ в Україні набуло ознак епідемії

296
0
SHARE

Половина ВІЛ-інфікованих людей не знає про наявність проблеми.
Половина ВІЛ-інфікованих людей не знає про наявність проблеми.
© Прес-служба Міністерства охорони здоров’я України
Збройний конфлікт в Донбасі сприяв поширенню в Україні вірусу імунодефіциту людини. До такого висновку дійшли автори дослідження, опублікованого 15 січня в американському виданні PNAS. За їхніми словами ВІЛ-інфекція в Україні стала « тихою епідемією », оскільки половина ВІЛ-інфікованих людей не знає про наявність проблеми, а близько 40% людей зі щойно підтвердженим діагнозом перебувають уже на пізніх стадіях захворювання.
Як пише  » Радіо Свобода « , науковці також виявили зв’язок між переміщенням внаслідок бойових дій приблизно 1,7 мільйона людей та поширенням ВІЛ-інфекції.
« Війна змінила багато речей в Україні, і епідемія ВІЛ є однією з них. Коли ми проводили наш аналіз, ми змогли показати, що внаслідок війни поширення вірусу зі сходу на решту території країни було посилено », – сказала провідний автор Тетяна Васильєва, яка працює у відділі зоології Оксфордського університету.
За даними дослідників,Україна посідає одне з перших місць за показниками захворюваності на ВІЛ у Європі, маючи приблизно 220 тисяч інфікованих у країні з населенням близько 45 мільйонів людей.
Читайте також: США виділять Україні 37,5 млн доларів на боротьбу з ВІЛ/СНІД
Нагадаємо, що за офіційними даними ДУ « Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України », за останні 30 років в країні офіційно зареєстровано 312 091 випадок ВІЛ-інфекції серед громадян України, у тому числі 100 363 випадки захворювання на СНІД та 44 221 випадок смерті від захворювань, зумовлених СНІДом .

Continue reading...