Зближення з НАТО і міжнародні суди: що дає припинення Договору про дружбу з РФ

469
0
SHARE

Припинення Договору про дружбу з РФ: чому він був припинений тільки зараз
6 грудня Верховна Рада підтримала президентський законопроект №0206 про припинення Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією і Україною. Відповідний документ, який президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради ще 3 грудня, підтримали 277 народних депутатів. Причиною для припинення дії Договору стало невиконання Москвою положень документа. Що собою являє Договір і чого чекати від його денонсації, читайте в спеціальному матеріалі сайту « Сьогодні ». За 4 роки Росія порушила всі статті Договору про дружбу
Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією і Україною був підписаний президентом України Леонідом Кучмою та президентом Росії Борисом Єльциним 31 травня 1997 в Києві і набув чинності 1 квітня 1999 року.
Згідно зі статтею 40, Договір був укладений терміном на десять років і її дія автоматично продовжується на кожні наступні десять років. Найближча дата автоматичного продовження Договору – 1 квітня 2019 року. Таким чином, саме з цього дня формально закінчується дія документа. Розмови про те, що Договір морально застарів і повинен бути розірваний, ведуться давно. Ще в 2014 році, коли РФ окупувала Крим, МЗС України звинуватив російську сторону в порушенні положень Договору. І тільки в березні 2018 року українське міністерство закордонних справ повернулося до питання про його розірвання.
« Росія порушила фундаментально практично всі статті цього договору. Зараз ми свідомо розуміємо, що цей Договір за визначенням не є адекватним тій реальності, в якій ми перебуваємо », – заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін 16 березня 2018 року. Про що йдеться в Договорі
Дійсно, наразі в Договорі практично немає жодного пункту, який би не виглядав абсурдно на тлі анексії, військових дій і санкцій проти України. Наприклад, стаття 13, в якій сторони зобов’язуються розвивати на взаємовигідній основі оборонне виробництво. А стаття 23 про обмін науково-технічною інформацією в умовах воєнного стану і зовсім тягне на кримінальну статтю про шпигунство.

Continue reading...