Воєнний стан путіна: мотиви диктатора і наслідки для України

90
0
SHARE

Усі події в Україні та світі за останній час, найголовніше, огляди, аналітика та прогнози, читати українською
Російський диктатор володимир путін підписав «указ» про введення воєнного стану на окупованих територіях України – Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях. Згідно з цим «документом», з 20 жовтня там починає діяти «режим максимального рівня реагування на ризики у сфері безпеки». Також особливий режим – «середнього рівня реагування» – запроваджується у Криму та Севастополі.

З точки зору українського законодавства і норм міжнародного права, подібні укази – нікчемні. А з точки зору законів росії – суперечать чинним нормам. Тим не менше, таким кроком диктатор переслідує певні військово-політичні цілі, про які розповідаємо детально. Чим це обернеться для України – у нашому матеріалі.

Що означає воєнний стан на окупованих територіях
За логікою путіна, окуповані українські території після «референдумів» та інших формальностей стали частиною російської федерації. А отже, на них поширюються закони рф. Згідно з федеральним законодавством, воєнний стан передбачає такі обмежувальні заходи:

Заборона на виїзд (і в’їзд) з регіону, обмеження свободи переміщення;

Виселення (тимчасове) місцевих жителів у безпечні регіони з наданням їм житла;

Огляд і затримання громадян, огляд житла і майна;

Право вилучати майно населення для «потреб оборони»;

Право змінювати трудовий розпорядок населення і право військової цензури (контроль листування, спілкування, телефонних розмов, спілкування в мережі);

Евакуація об’єктів соціального, господарського та культурного значення;

Організація територіальної оборони;

Заборона на проведення будь-яких масових заходів та обмеження діяльності політичних партій і громадських організацій.

У Криму і Севастополі впроваджується особливий режим «середнього рівня реагування» – це означає, що на території півострова посилюються охоронні заходи з метою захисту важливих стратегічних об’єктів і комунікацій, громадського порядку. А також вводиться особливий режим роботи таких підприємств і вузлів забезпечення.

Для Криму також діє обмеження свободи переміщень, право влади проводити тимчасове виселення жителів, контроль роботи комунікацій і формування тероборони.

Навіщо путін ввів ВС?
В Україні путінський указ про введення воєнного стану в низці окупованих регіонів вважають нікчемним. Президент Володимир Зеленський назвав цей крок «істеричним», бо росія усвідомлює свою поразку у війні проти України. І таким, що суперечить здоровому глузду, заявив президент:

«Наше спільне завдання – вистояти проти цих неадекватів. Росія півроку цуралася слова війна, карала за нього своїх же людей, а тепер сама оголошує воєнний стан на окупованих територіях. Окупанти самі принесли війну на нашу землю, а тепер підписують якісь укази, що закріплюють війну. Просто істерика у товаришів чекістів.

Continue reading...