Що криється за заявами Суровікіна та примусовою депортацією людей з Херсона

67
0
SHARE

Ватажки колаборантів на Херсонщині заявили, що на тиждень закривають в’їзд до регіону та переїжджають на лівий берег Дніпра. Факти ICTV розповідають, що відомо про ситуацію у Херсоні
На Херсонщині окупанти на сім днів закривають в’їзд в область для цивільних, а ватажок російських колаборантів Володимир Сальдо заявив, що всі окупаційні “органи влади” переїжджають на лівий берег Дніпра.
Раніше він також заявив, що до 60 тис. жителів Херсонської області буде переміщено до Росії або на лівий берег, ймовірно, примусово.
19 жовтня російський диктатор Володимир Путін оголосив про запровадження “воєнного стану” на тимчасово окупованих територіях України, зокрема на Херсонщині.
Аналітики побоюються, що це може бути черговою спробою з боку росіян легітимізувати нові військові злочини, намагаючись уникнути розгрому на Херсонщині.
Факти ICTV зібрали все, що відомо про ситуацію на Херсонщині наразі.
Увечері 18 жовтня пропагандистські ЗМІ РФ поширили інтерв’ю генерала Сергія Суровікіна, якого на початку жовтня призначили командувачем військ РФ у війні проти України.
В інтерв’ю Суровікін назвав обстановку “в зоні проведення спеціальної військової операції” напруженою. Також він закликав ватажка колаборантів на Херсонщині Сальдо “організувати можливість виїзду мешканців регіону” до Росії, нібито “для відпочинку чи навчання”.
Цим він де-факто анонсував депортацію жителів Херсона та області до РФ. Зокрема, він сказав, що російська армія “забезпечить виїзд населення за програмою переселення, що готується урядом Росії”.
Суровікін заявив, що “подальші плани і дії (армії РФ, – Ред.) щодо Херсона залежатимуть від військово-тактичної ситуації, що складається”. Не обійшлося в інтерв’ю й без пропагандистський страшилок та звинувачень України у нібито “підготовці масованого ракетного удару по греблі Каховської ГЕС та нанесення масивного ракетно-артилерійського удару по місту без розбору цілей”.
Водночас, контрнаступ ЗСУ у Харківській та Донецькій областях (включаючи звільнення Лимана, Ізюма, Балаклії), українські армія, на відміну від російської не завдає “ударів без розбору цілей” при витісненні окупантів з українських міст.
Майже одночасно з виходом інтерв’ю Суровікіна кремлівський посіпака Сальдо оголосив про депортацію мешканців чотирьох районів Херсонської області (Бериславського, Білозерського, Снігурівського та Олександрівського) на лівий берег Дніпра.

Continue reading...