Повітряний щит, ATACMS та танки. Навіщо Зеленський поїхав до США: подробиці візиту

84
0
SHARE

Зеленський і Байден зустрілись у Білому домі: про що говорили і чого чекати. Володимир Зеленський, Джо Байден, візит в США, atacms, система ППО Patriot
Володимир Зеленський вперше з початку великої війни виїхав з України. Пункт призначення – Вашингтон. Після зустрічі з Джо Байденом Зеленський повертається з « чітким розумінням », як будуть посиленні оборонні спроможності України в найближчі місяці.
Головна публічна новина – рішення США про передання системи ППО Patriot. Але експерти впевнені, що на закритих переговорах могло йтися не лише про « патріоти ».
Як пройшов візит Зеленського і які перші результати він приніс – в короткому огляді LIGA.net.
ЩО СТАЛОСЯ.  Президент приїхав у США на запрошення Байдена, візит остаточно узгодили лише 18 грудня.
« Президент [Байден] вважає, що, оскільки ми наближаємося до зими, оскільки ми вступаємо… в нову фазу цієї війни, агресії Путіна, що це гарний час для двох лідерів, щоб сісти віч-на-віч і поговорити », – сказав представник Пентагона Джон Кірбі.
Перший пункт візиту – переговори з Байденом в Білому домі. Перед їх початком Зеленський передав Байдену відзнаку « Хрест бойових заслуг », яку у Бахмуті напередодні президенту дав командир батареї HIMARS.
Переговори тривали близько двох годин: спочатку у вузькому форматі, потім – у розширеному.
« Головне питання усіх моїх переговорів сьогодні – це зміцнення України, це наступний рік і наш рух до перемоги у війні за незалежність, – повідомив Зеленський на брифінгу за підсумками переговорів. – Маємо чудові новини, з якими я повертаюся додому ».
Він сподівається, що Конгрес США ухвалить пакет фінансової підтримки для України на майже $45 млрд.
Після зустрічі з Байденом Зеленський виступив у Конгресі США, де передав український прапор, який йому своєю чергою передали українські воїни у Бахмуті.

Continue reading...