Китай готує летальну зброю для РФ – WSJ

119
0
SHARE

Китай є світовим лідером у виробництві зброї, яка активно використовувалася в Україні: далекобійні артилерійські системи, високоточні РСЗВ, протитанкові ракети, малі тактичні безпілотники та боєприпаси.
Адміністрація Байдена розглядає можливість оприлюднення розвідданих, які, на її думку, свідчать про те, що Китай наразі перебуває в роздумах щодо того, чи постачати зброю для підтримки війни Росії в Україні. Про це з посиланням на заяви офіційних осіб США пише The Wall Street Jourmal.
Дискусії щодо публічного розголошення відбуваються напередодні п’ятничного засідання Ради Безпеки ООН, присвяченого річниці вторгнення Росії в Україну. Кульмінацією попереджень Заходу щодо можливих поставок зброї з Китаю стало зроблене на Мюнхенській конференції зауваження високопоставленому чиновнику із зовнішньої політики Китаю Ван I з боку держсека США Ентоні Блінкена та глави МЗС Британії Джеймса Клеверлі.
Після зустрічі пан Блінкен оприлюднив своє попередження, заявивши в інтерв’ю CBS News, що Китай серйозно вивчає можливість постачання зброї Росії.
Зустріч Блінкена і Вана в кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки завершилася без жодних ознак спільної точки зору з ключових питань, згідно зі словами людей, знайомих із зустріччю. Одне з цих джерел описало WSJ  розмову як «напружену», відносини США – КНР загострилися після ситуації з китайською повітряною кулею.
Блінкен звернеться до Ради безпеки з нагоди річниці війни в Україні. Рік тому Блінкен також виступав перед Радою та поділився даними розвідки США, які вказували на вторгнення Росії.
Рада національної безпеки Білого домунаразі відмовилася від коментарів.
За словами офіційних осіб США та Європи, останніми тижнями західні країни отримали розвідувальні дані про те, що Пекін може припинити своє попереднє самовільне обмеження на постачання зброї Росії,  хоча, здається, що Китай ще не прийняв остаточного рішення.

Continue reading...