Home Ukraine Украина — на русском 30 квітня 2023 року: яке сьогодні свято, що не можна робити, іменини...

30 квітня 2023 року: яке сьогодні свято, що не можна робити, іменини та прикмети

172
0
SHARE

Який день 20 квітня 2023 року, яке сьогодні свято та іменини ☝️ Що не можна робити, прикмети, традиції церковних свят ✅ ВЕСТИ
30 квітня – 120 день поточного 2023 року, до кінця якого залишається лише 245 днів. Цього дня ми, звісно, вітаємо наших прикордонників. Якщо серед ваших знайомих є буддисти, привітайте і їх. У меломанів сьогодні також особливий день. А в православ’ї це « Бабій тиждень » і день пам’яті священномученика Симеона.
Ми розповімо про найважливіші події в історії, що відбулися цього дня. Читайте у цій статті про свята, обряди та прикмети на 30 квітня, хто зі знаменитостей сьогодні святкує день народження і кого слід привітати з іменинами.
Зміст:
ДЕНЬ ПРИКОРДОННИКА
День прикордонника Україна відзначає щороку 30 квітня. Дата була обрана у зв’язку із створенням українських прикордонних військ на базі Західного прикордонного округу. Раніше це професійне свято відзначали 4 листопада. Але президент Кучма переніс дату святкування дня прикордонника на 28 травня, віддаючи данину старій, звичній йому « радянській даті ». Та Порошенко повернув свято саме на 30 квітня.
Прикордонні війська прирівнюються в Україні до розряду елітних. Перед сучасними прикордонниками стоїть найвідповідальніше завдання – захист кордонів України від посягань ворожих військ з метою захоплення територій та перекидання контрабанди.
Прикордонні війська України пройшли серйозне реформування з 2015 року. Застави, прикордонні комендатури, контрольно-пропускні пункти та відділення прикордонного контролю переобладнані у відділи прикордонної служби за європейськими стандартами.
Сьогодні прикордонники мужньо воюють пліч-опліч з іншими захисниками України.
Вальпургієва ніч
30 квітня у багатьох країнах Європи відзначається Вальпургієва ніч – одне з найвідоміших язичницьких свят, що дійшли до наших днів. Це свято присвячується родючості, воно знаменує собою розквіт весни.
Вальпургієва ніч отримала свою назву на честь святої Вальпурги, чию пам’ять католики вшановують 1 травня. Незважаючи на ім’я святої, здавна Вальпургієва ніч пов’язується лише з нечистю, і в першу чергу – з відьмами. У Німеччині, наприклад, вірять, що у Вальпургієву ніч на горі Брокен усі відьми збираються на великий шабаш.
Традиції та прикмети Вальпургієвої ночі у різних народів свої, але є й багато спільних повір’їв, звичаїв, обрядів. Так, вважається, що сплетений вінок із зірваного цієї ночі плюща робить дівчину красунею в очах коханого. А якщо на світанку цієї ночі зірвати гілочку верби, засушити її і дати мандрівникові, то це обіцяє йому прибуток і добрі вісті.
Неодмінним атрибутом святкування Вальпургієвої ночі були багаття. На них спалювали опудало всякої нечисті і вірили, що так виганяються злі духи зими та їхні прислужники.
День народження Будди
У буддизмі 30 квітня вважається днем народження Будди. У всіх країнах східної Азії, за винятком Японії, це свято відзначається у 8-й день 4-го місяця за китайським календарем. У Таїланді, В’єтнамі, Макао, Гонконгу, Сінгапурі та Південній Кореї свято оголошено офіційним державним вихідним.
День народження Будди у цих країнах відзначається з великим розмахом, він супроводжується різними церемоніями та урочистостями. Традиції святкування Дня народження Будди включають відвідування буддійських храмів цього дня, прикрасу вулиць та будинків різнобарвними ліхтариками у формі лотоса.
У День народження Будди потрібно маленькі статуї Будди омивати солодким чаєм, до столу на свято подається особлива солодка рисова каша.

Continue reading...