"Чорнобиль для Путіна": преса про руйнування Каховської ГЕС

87
0
SHARE

Прорив греблі ГЕС був незапланованим чи це « акт тероризму » з боку Росії? Як Заходу реагувати на цю катастрофу? Думки німецьких журналістів – в огляді преси DW.
Хто стоїть за знищенням Каховської ГЕС і як ця катастрофа вплине на жителів Херсонської області, довкілля і подальший перебіг війни в Україні – ці питання турбують оглядачів багатьох німецьких видань.  FAZ: « Злочинців варто пошукати в Росії »
« Що саме стало причиною прориву греблі Каховської ГЕС, поки не можна сказати напевно. Однак багато чого свідчить на користь того, що треба дивитися убік Росії », – вважає оглядач газети Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Райнгард Фезер (Reinhard Veser).
На його думку, першопричиною катастрофи є агресивна війна, розв’язана Росією проти України. « І настільки ж очевидно, з огляду на перебіг війни, який спостерігався донині, що російські окупанти могли б бути настільки безпринципними, щоб навмисно довести справу до такої катастрофи », – розмірковує журналіст.
Читайте також: Прорив греблі Каховської ГЕС: якими можуть бути наслідки для контрнаступу ЗСУ
На його думку, саме росіяни можуть мати користь від прориву греблі у військовому плані, оскільки він лише ускладнить підготовку до очікуваного наступу ЗСУ. До того ж, « на відміну від російського керівництва, Україна ще може втратити хорошу репутацію – репутацію, яка є для неї життєво важливою, адже від неї залежить, яку підтримку країна отримає від Заходу », нагадує Фезер.TAZ: Руйнування ГЕС як провісник російського відступу
Голова міжнародного відділу берлінської газети Die Tageszeitung (TAZ) Домінік Йонсон (Dominic Johnson) звертає увагу на слова канцлера Німеччини Олафа Шольца (Olaf Scholz) та деяких інших міжнародних політиків про те, що події на Каховській ГЕС знаменують « новий вимір » війни. Це передбачає наявність певної інформації про причини того, що сталося, підсумовує журналіст: « Отже, це (руйнування Каховської ГЕС. – Ред.) – акт державного тероризму, для якого мало бути віддано наказ ».

Continue reading...