Чому Трамп "ненавидить" Україну та які плани у Джонсона щодо американської допомоги. Акценти світових ЗМІ 18 квітня

83
0
SHARE

Чому Дональд Трамп « ненавидить » Україну та які подальші плани у Майка Джонсона щодо американської допомоги. Акценти світових ЗМІ 18 квітня в огляді Еспресо
У фокусі міжнародних видань Дональд Трамп, який звинувачує Україну у своїх політичних негараздах, а також подальші плани спікера Палати представників Майка Джонсона щодо американської допомоги
Про це й не тільки писали світові ЗМІ станом на ранок 18 квітня.Чому Трамп « ненавидить » Україну
Колишній і, можливо, майбутній президент США звинувачує країну у своїх політичних негараздах, пише Politico у своєму матеріалі, розміщеному на першій шпальті видання.
« Дональд Трамп легко не прощає або не забуває », – підкреслює Politico.
У медіа зазначають, що оскільки республіканські союзники Трампа в Конгресі США блокують військову допомогу, яка вкрай необхідна Києву, щоб уникнути поразки у війні з російськими військами, стає зрозуміло, що недоброзичливе ставлення колишнього президента США до України має глибоке коріння. 
Є всі ознаки того, що країні це все ще не дає спокою. Коли цього місяця Конгрес прийняв рішення про перезатвердження Закону про нагляд за зовнішньою розвідкою – закону, що регулює нагляд за підозрюваними міжнародними супротивниками, – Трамп виступив у соціальних мережах проти цього рішення.
Те, що Трамп, імовірно, мав на увазі прослуховування колишнього голови своєї передвиборчої кампанії Пола Манафорта, навряд чи залишилося непоміченим в Україні, яка уважно стежить за перебігом передвиборчої кампанії у США.
Як імовірний кандидат від Республіканської партії, Трамп уже викликав страх у Києві, вихваляючись, що може закінчити війну за 24 години, і розмірковуючи про те, що він сподівається, що вона закінчиться до того, як він буде змушений вирішувати, чи віддавати Україну в руки Москви.
Згадка про Манафорта, якою б непрямою вона не була, наголошу Politico, лише посилить занепокоєння в Україні тим, що експрезидент США та можливий майбутній президент все ще тримає образу на країну, яку він вважає безпосередньо причетною до делегітимізації його президентства.
« Трамп ненавидить Україну, – говорить українсько-американський бізнесмен Лев Парнас, який колись був посередником в Україні для адвоката Трампа Руді Джуліані, а згодом виступив проти колишнього президента. – Він і люди з його оточення вважають, що Україна була джерелом усіх проблем Трампа ».
Тут Politico пригадує історію, яка розпочалася ще за часів Революції Гідності та Януковича, на якого працював колись Манафорт.  Під час протестів у штаб-квартирі партії Януковича була знайдена книга видатків, так звана « чорна бухгалтерія » – список таємних виплат партії Януковича українським чиновникам, телеведучим, депутатам і журналістам. За даними Національного антикорупційного бюро України, прізвище Манафорта згадується щонайменше 22 рази, і він отримав близько 12,7 мільйона доларів. Бюро заявило, що включення його прізвища до книги не обов’язково означає, що він отримав згадані суми, сам Манафорт отримання цих грошей заперечував.
Вперше про появу Манафорта в цій книзі повідомили у New York Times у серпні 2016 року, всього за кілька місяців до того, як Трамп мав зійтися з Гілларі Клінтон у президентських перегонах.
« Це була одна з перших історій, яка пов’язувала Трампа з Україною і, можливо, з Росією та її союзниками – питання, яке переслідуватиме його протягом усього часу перебування на посаді президента », – додає видання.
Союзники Трампа називають « чорну бухгалтерію » несправжньою і змовою Демократичної партії, спрямованою на підрив її опонентів. У 2019 році Джуліані описав цей документ як « чорну книгу, яка була визнана шахрайською і [ніколи] не використовувалася, оскільки саме шахрайська, викривальна заява не відповідала дійсності ».
Антипатія Трампа до України також ґрунтується на його переконанні, що саме Україна, а не Росія, втручалася у президентські вибори в США 2016 року, вважає Лев Парнас.
Перемога Трампа на виборах була затьмарена звинуваченнями, пізніше підтвердженими американськими спецслужбами, приватними розвідувальними фірмами та федеральними слідчими, що Росія зламала електронну пошту Національного комітету Демократичної партії, стратегічного та фінансового органу партії, і оприлюднила її у 2016 році з метою дискредитації Гілларі Клінтон.

Continue reading...