Конкурент чи ні: у чому причина зернового конфлікту Польщі та України

87
0
SHARE

Ще 15 квітня 2023 року Лідер керівної партії Польщі “Право і справедливість” Ярослав Качинський оголосив про введення ембарго на агроімпорт з України. До заборони приєдналися й інші країни, а Україна пообіцяла позиватися до Світової організації торгівлі.
Ще 15 квітня 2023 року Лідер керівної партії Польщі “Право і справедливість” Ярослав Качинський оголосив про введення ембарго на агроімпорт з України. До заборони приєдналися й інші країни, а Україна пообіцяла позиватися до Світової організації торгівлі.Конфлікт між Польщею та Україною
Під тиском країн-бунтівників, Єврокомісія ввела заборону на імпорт чотирьох українських зернових (пшениці, ріпаку, кукурудзи та соняшнику), щоб заспокоїти фермерів. Ембарго почало діяти на території:
Болгарії;
Угорщини;
Польщі;
Румунії;
Словаччини.
Через це на українсько-польському кордоні зупинився не лише транспорт із зерновими, а й все продовольство з України, у тому числі й товари, що експортуються до Польщі за довгостроковими контрактами. А на весні 2023 року Польща ввела одностороннє зернове ембарго проти України.
Польща не дозволить українському зерну заполонити нас. Незалежно від того, що вирішать чиновники Брюсселя, ми не відкриємо наші кордони,
– заявив тоді прем’єр-міністр наших сусідів Матеуш Моравецький.Нагадаємо! Ці події відбувалися на тлі виборів у польські органи місцевого самоврядування (7 та 21 квітня – перший та другий тури відповідно)
28 березня 2024 року уряди двох країн, а також представники аграрних асоціацій у Варшаві розпочали конструктивний діалог щодо вирішення цієї проблеми.
Питання розблокування кордонів було ключовою темою переговорів прем’єр-міністрів України та Польщі під час міжурядових українсько-польських консультацій, що відбулися у Варшаві 28 березня, за результатами яких сторони відзначили, що двостороння торгівля повинна бути збалансованою та взаємовигідною для сільськогосподарських виробників в Україні та Республіці Польща, і домовилися вжити подальших кроків у пошуку взаємовигідних рішень. Міністерство продовжує вживати, в межах компетенції, заходів щодо врегулювання ситуації шляхом активного діалогу на всіх рівнях з польськими партнерами,
– прокоментували у МЗС для The Ukrainian Review.
Ця розмова мала свій результат, адже 29 квітня 2024 року стало відомо про розблокування останнього пункту пропуску “Рава-Руська – Гребенне”. Чи конкуренти Польща та Україна
Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради розповів, що поляки вимагали від України самостійно відмовитися від транспортування територією їх країни, хоча ми майже рік не здійснюємо реалізацію на ринку Польщі зернових культур певного переліку.

Continue reading...