Перехід на довготривале перебування у Чехії: які будуть умови для біженців

85
0
SHARE

Уряд Чехії хоче дозволити українським біженцям переходити на довготривалий тип перебування у країні. Процедура такого переходу описана у законопроекті.
Уряд Чехії хоче дозволити українським біженцям переходити на довготривалий тип перебування у країні. Процедура такого переходу описана у законопроекті Lex Ukrajina 7, який перебуває на етапі розгляду.
Які будуть умови та етапи отримання нового статусу у Чехії, РБК-Україна розповідає з посиланням на proukrainu.blesk.cz.Довготривале перебування не забирає права на тимчасовий захист
Деталями нового законопроекту із виданням ProUkraїnu поділилася адвокат Оксана Різак. Вона пояснила, які будуть етапи переходу у новий статус та умови для біженців.
Інститут тимчасового захисту діятиме й після 2025 року. Тож українці, які не матимуть можливості чи бажання перейти на довготривале перебування, можуть надалі оформляти захист із відповідними пільгами.
« Отримання довготривалого дозволу на перебування не забирає права й можливості перебувати на тимчасовому захисті, але навпаки, це бонус. Завдання кожного, хто має тимчасовий захист, продовжити його дію. Тому що довготривалий дозвіл на перебування у формі внутрішньої картки надаватиметься тим особам, котрі мають дійсний тимчасовий захист », – пояснила юрист.Які будуть етапи переходу на довготривале перебування
В електронному кабінеті для продовження тимчасового захисту буде додаткова опція « Проявити інтерес на отримання довготривалого дозволу на перебування ». Людина спершу продовжує захист, а потім обирає цю опцію.
« У цей момент вас ще нічого не зобов’язує, але ви надаєте згоду, щоби Міністерство внутрішніх справ Чехії самостійно збирало про вас інформацію, котру йому нададуть державні органи Чехії – Міністерство праці та соціальної політики та Міністерство фінансів », – зазначає Оксана Різак.

Continue reading...