Поліцейські вправі вимагати військові документи, але не вручати повістку, додому можуть прийти, якщо військовозобов'язаний у розшуку, – голова Нацполіції України

93
0
SHARE

Ексклюзивне інтерв’ю голови Національної поліції України Івана Вигівського агентству « Інтерфакс-Україна »
Ексклюзивне інтерв’ю голови Національної поліції України Івана Вигівського агентству « Інтерфакс-Україна »
Текст: Оксана Геронтьєва

Усі процеси, пов’язані з мобілізацією, є вкрай чутливими для українців. Яка роль поліцейського в контексті мобілізації, що він вправі роботи, а що – ні, як поводитися чоловікам, щоб не порушувати норми закону та захистити себе від порушень? Відповіді на ці запитання надав головний поліцейський України – конкретними законодавчими нормами та на прикладі не менш конкретних життєвих ситуацій.
Поліцейські разом із представниками ТЦК інформують військовозобов’язаних, але самі повістки не вручають, мають право вимагати військові документи
Які функції виконують поліцейські після вступу в дію закону про мобілізацію? (перевірка військово-облікових документів, розшук громадян, які не з’явилися в ТЦК, доставка ухилянтів до військкомату). Яких саме повноважень не було раніше та чи в повній мірі ці повноваження корелюються із Законом України « Про Національну поліцію » та іншими нормативно-правовими актами?
З набранням чинності Закону України від 11 квітня 2024 року № 3633-ІХ « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби » (далі – Закон № 3633), поліція, як виконувала свої обов’язки, закріплені в частині третій статті 38 Закону України « Про військовий обов’язок і військову службу » щодо доставляння до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (далі – ТЦК та СП) за їх зверненнями (додаток 20 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 № 1487 (далі – Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів) осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210 (Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку), 210-1 (Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію) Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) так і продовжуватиме ці обов’язки виконувати.
Щодо повноважень, яких не було раніше у поліції, інформую, що Законом № 3633-ІХ статтю 24 (Додаткові повноваження поліції) Закону України « Про Національну поліцію » доповнено частиною п’ятою згідно із якою, окрім адміністративного затримання та доставлення осіб до ТЦК та СП, органи та підрозділи, що входять до системи поліції, беруть участь у здійсненні заходів щодо оповіщення військовозобов’язаних та резервістів спільно з представниками ТЦК та СП.
При цьому поліцейські безпосередньо не будуть вручати повістки до ТЦК та СП – це не передбачено законом.
Крім цього, статтю 32 (Перевірка документів особи) Закону України « Про Національну поліцію » доповнено частиною другою відповідно до якої поліцейський має право у період дії воєнного стану та/або під час мобілізації (крім цільової) вимагати в особи чоловічої статі віком від 18 до 60 років пред’явлення нею військово-облікового документа разом з документом, що посвідчує особу, і дає можливість поліцейському прочитати та зафіксувати дані, що містяться в документах.
Поліція працює по зверненнях ТЦК
Чи мають бути офіційні підстави у поліцейського для перевірки документів (так зване « орієнтування », наявність адреси місця проживання чи роботи потенційного ухилянта, підозрілі речі тощо)?
Статтями 31, 32 Закону України « Про Національну поліцію » передбачено повноваження поліцейського щодо перевірки документів у особи як превентивного поліцейського заходу, спрямованого на забезпечення публічної безпеки та порядку, боротьбу зі злочинністю.
Перевірка ж військово-облікових документів спрямована на дотримання військовозобов’язаними законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, та дає право перевіряти документи в усіх осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років, незалежно від підстав, визначених Законом України « Про Національну поліцію ».
Як раніше було зазначено, поліція, у цьому випадку, працює за зверненнями ТЦК та СП (частина третя статті 38 Закону України « Про військовий обов’язок і військову службу »). У цих зверненнях міститься інформація про особу, зокрема це П.І.Б., дата народження, адреса задекларованого (зареєстрованого) місця проживання, а у разі наявності зазначається також інформація про місце роботи, номери мобільних телефонів тощо.
Механізм реалізації зазначеної норми також врегульовано Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (абзац третій пункту 56 та абзац шістнадцятий пункту 79).
Фото- та відеофіксація обов’язкові, за протиправні дії поліцейського притягнуть до відповідальності
Чи проведений належним чином інструктаж для поліцейських по всій країні щодо алгоритму їхніх дій та відповідальності в разі порушення? Чи обов’язковою буде відеофіксація спілкування поліцейський-громадянин?
Перед несенням служби поліцейським обов’язково проводиться інструктаж.

Continue reading...