Сонячна електростанція на балконі під час блекауту – чи реально допоможе, скільки коштує і чи можна заощадити

92
0
SHARE

Почати економити за допомогою сонячної енергії можна з 5 тисяч гривень, але є нюанси
Почати економити за допомогою сонячної енергії можна з 5 тисяч гривень, але є нюанси
Проблеми з електроенергією, що виявилися в Україні з середини травня, змусили « Укренерго » ввести графіки погодинних відключень, а громадяни задумалися про те, як забезпечити себе електроенергією. Якщо в першу військову зиму популярністю користувалися дизельні та бензинові генератори, то тепер дедалі частіше стали встановлювати міні-сонячні електростанції.
« Телеграф » розбирався в тому, скільки коштуватиме установка малої сонячної електростанції (СЕС), чи варто її ставити, де це можливо, і чи можна на цьому заробити. Як виявилось, у цьому питанні багато важливих нюансів і немає дрібниць.Яку сонячну електростанцію слід брати
Насамперед, варто розібратися, які СЕС існують, у чому їх плюси та мінуси, і яку краще брати.
Усі міні-СЕС поділяються на два основні типи – мережеві та гібридні. Як випливає з назви, поділ проводиться за принципом роботи, у першому випадку станція може працювати тільки при підключенні до електричної мережі, у другому це не обов’язково.
Так, мережева СЕС складається із сонячних панелей, інвертора для перетворення сонячної енергії на змінний струм та ряду іншого обладнання. Весь цей комплект має дуже серйозну ваду — для його роботи потрібна працююча електрична мережа, тобто грубо кажучи, розетка, що працює. Перевага – дешевизна. Це допомагає серйозно підвищити окупність обладнання.
У той же час, якщо ви хочете за допомогою СЕС отримувати електроенергію в період блекауту або погодинних відключень, то сонячна електростанція для вас марна — вона просто не буде включатися.
Інша справа — гібридна СЕС, що отримала свою назву від того, що її робота ніяк не залежить від наявності у вас електрики. Це досягається завдяки акумуляторам, що входять до комплекту її обладнання на відміну від мережевої СЕС. Сонячні панелі дозволяють генерувати енергію, а акумулятори – накопичувати електроенергію та користуватися нею, за бажанням – коли немає мережі або є необхідність заощадити.
Тому, якщо ви хочете підстрахуватися на випадок відключень або зовсім не залежати від зовнішнього електропостачання, слід купувати гібридну СЕС.Квартира чи будинок – де ставити
Наступне питання – де поставити СЕС та відповідь на нього дуже непроста, бо весь комплект електростанції займає чимало місця.
« Головне, чого потребує система — це місце. Місце встановлення інвертора, місце для акумуляторів, місце для сонячних панелей. І це місце далеко не у всіх квартирах, на жаль. Тому, на мою думку, власна СЕС краще підходить для приватного будинку.

Continue reading...