Справа Тумгоєва. Що відомо про протистояння під Генпрокуратурою

250
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Учасники мітингу зібралися під будівлею ГПУ, щоб засудити видачу Тумгоєва РФ, а також – вимагати відставки Луценка.
У Києві в понеділок, 17 вересня, проходить акція протесту під будівлею Генеральної прокуратури України. Мітингувальники прийшли під адміністративну будівлю, щоб засудити екстрадицію до РФ інгуша Тимура Тумгоєва, який воював на Донбасі проти незаконних збройних формувань. У зв’язку з цим інцидентом учасники акції вимагають відставки глави ГПУ Юрія Луценка.
Між протестувальниками та правоохоронцями періодично відбуваються сутички, унаслідок чого вже постраждали 20 осіб, серед яких як поліцейські й нацгвардійці, так і мітингувальники.
Тиждень.ua зібрав інформацію, яка відома про справу Тумгоєва, а також – про протистояння під Генпрокуратурою.
Українські правоохоронці 12 вересня за запитом Федеральної служби безпеки РФ видали Москві інгуша Тимура Тумгоєва, який воював на Донбасі проти незаконних збройних формувань. За даними ЗМІ, рішення про екстрадицію підписав заступник генерального прокурора України Євген Єнін. Своєю чергою, у ГПУ 13 вересня підтвердили, що «компетентними органами України російській стороні передано громадянина Російської Федерації Тумгоєва Тимура».
Так, 31-річний Тумгоєв походить з Пригородного району Північної Осетії. Історія з екстрадицією Тумгоєва розпочалася ще в 2016 році, а саме – 17 червня 2016 року його затримали в міжнародному аеропорту «Харків» за запитом про екстрадицію від Генпрокуратури РФ.
У Росії Тумгоєв звинувачують у скоєні злочинів, пов’язаних нібито з участю в терористичній діяльності. Зокрема, ФСБ Росії підозрює, що він є учасником одного з радикального формування, яке структурно належало до терористичного угрупування «Ісламська держава», що брало участь у бойових діях проти урядових військ Сирії (які підтримує Кремль).
Так, після затримання до Тумгоєва застосували тимчасовий арешт, згодом – екстрадиційний арешт, який тривав до 20 липня 2017 року.
У цей час, у 2016 та 2017 роках, Тумгоєв звертається до органів міграційної служби України з заявою про отримання статусу біженця через загрози його життю та здоров’ю у Росії, однак у цьому йому було відмовлено.
У Генпрокуратурі пояснюють, що фактичній передачі Тумгоєва передувала низка етапів. Зокрема, спочатку правоохоронці отримали від РФ запит про видачу особи для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів. У зв’язку із запитом РФ, українська прокуратура провела екстрадиційну перевірки та не виявила жодної обставини, яка б унеможливлювала видачу Тумгоєва.

Continue reading...