"Тепер матимемо незалежність духовну": як пройшов день на Софійській площі

1071
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

У суботу, 15 грудня, кілька тисяч людей з самого ранку зібралися на Софійській площі. Усі вони очікують оприлюднення імені нового очільника української помісної церкви. Рішення приймають на Об’єднавчому соборі в Софії Київській. Зі сцени лунають проповіді та народні пісні. Зокрема, відома…
У суботу, 15 грудня, кілька тисяч людей з самого ранку зібралися на Софійській площі. Усі вони очікують оприлюднення імені нового очільника української помісної церкви. Рішення приймають на Об’єднавчому соборі в Софії Київській.
Зі сцени лунають проповіді та народні пісні. Зокрема, відома «Червона рута». Співають всі: пенсіонери, батьки с дітьми, студенти та військові.
Дехто хитає двометрові українські прапори в ритм музиці. Серед таких активістів і мешканці міста Добровиця Рівненської області.
«Якщо я українець, то до Томосу ставлюся з піднесеним настроєм і з повагою до тих всіх людей, які це зробили. Більш ніж триста років ніхто не намагався щось змінити, — каже 57-річний Валентин Довжик, передаючи прапор в руки своєму товаришу. – Друзі та родичі так само ставляться до цього. Більше сотні людей приїхало на цю подію з мого міста. Якщо вони їдуть, то думають про майбутнє. У нас в селі церква Московського патріархату. Я казав переходити на українську мову, але батюшка не хотів, мовляв «прийде час».

Continue reading...