"Укроборонпром" мертвий, або Як оцінити реформи від Порошенка за місяць до виборів

313
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

За місяць до завершення своєї каденції Петро Порошенко узявся реформовувати
За місяць до завершення своєї каденції Петро Порошенко узявся реформовувати «Укроборонпром». Заявив це на терміново скликаному засіданні Ради нацбезпеки і оборони.
І все б нічого, навіть політичні суперники чинного президента могли б пожартувати, мовляв, «хоч на останок щось корисне зробив для держави». Але біда в тому, що одним «барським указом» неможливо реформувати державну оборонну корпорацію. Яка, до речі, була створена Януковичем для махінаційз оборонним бюджетом.
Щоб реформувати «Укроборнпром» – унеможливити там крадіжки й оборудки, зробити промислово-оборонну галузь країни ефективною – Петру Порошенку треба була починати ще на початку свого президентства. Зараз, можливо, з тієї реформи й вийшло б щось путнє, адже там потрібна масштабна, кропітка й поступова робота з впровадження змін.
До речі, приклад такої ефективної реформи ми вже маємо – це реформа харчування у ЗСУ! Однак варто зазначити, що впроваджують її вже кілька років поспіль, але ще й дотепер не в усіх військових частинах вона запрацювала. Хоча має підтримку на всіх рівнях, починаючи від президента й Генштабу, і, закінчуючи солдатами, яких нарешті замість помиїв почали годувати нормальною їжею. Але реформа харчування у ЗСУ та реформа промислово-оборонної галузі – ці речі неможливо навіть порівнювати, вони дуже різні за масштабами. То ж оголошувати гучну реформу за місяць до виборів, ще й через тиждень після того, як друзів обвинуватили у обурдках довкола оборонки – навіть не смішно, а блюзнірство якесь.
«Укроборонпром» – це державна корпорація або ж сукупність усіх оборонних підприємств країни – тих, де танки складають, де кораблі будують, де роблять міномети, набої, ракети – усі здавалося б дуже різнопланові оборонні заводи. Кожне підприємство має своє керівництво. Всі вони об’єднані в корпорацію, але керують «Укроборонпромом» з Києва.

Continue reading...