Паспортизація окупованого Донбасу по-російськи: навіщо Кремль дістає козирі з рукава

190
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Попри те, що фанати «руського міра» на Донбасі сподівалися на отримання російських документів ще в далекому 2014 році, а з Кремля постійно звучали обіцянки, що ось-ось паспортизація «ЛНР» та «ДНР» розпочнеться, реальних зрушень у цьому питанні не було. До сьогодні. Кремль спростив отримання російських паспортів для мешканців окупованого Донбасу. УНІАН розпитав експертів, чому Володимир Путін пішов на це саме зараз, і у що все це може вилитися.
Попри те, що фанати «руського міра» на Донбасі сподівалися на отримання російських документів ще в далекому 2014 році, а з Кремля постійно звучали обіцянки, що ось-ось паспортизація «ЛНР» та «ДНР» розпочнеться, реальних зрушень у цьому питанні не було. До сьогодні.
Чергова хвиля активності навколо цієї теми розпочалася в середині квітня. Зокрема, про плани Кремля все-таки роздати російські паспорти на окупованому Донбасі заявила одна з найвідоміших кремлівських пропагандисток Ольга Скабєєва. Також вона повідомила, що відповідний президентський наказ буде оприлюднено після другого туру президентських виборів в Україні.
Вибори пройшли. І 24 квітня на сайті російського президента було оприлюднено наказ про спрощення отримання російських паспортів для мешканців окупованого Донбасу. «Встановити, що особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької і Луганської областей України, мають право звернутися із заявами про прийняття в громадянство РФ у спрощеному порядку, відповідно до частини 8 статті 14 Федерального закону від 31 травня 2002 №62 ФЗ «Про громадянство Російської Федерації»», — сказано в повідомленні.
В тексті документу наголошується, що таке рішення ухвалено президентом РФ «з метою захисту прав і свобод людини і громадянина», на підставі «загальновизнаних принципів і норм міжнародного права», відповідно до статті 29 Федерального закону №62 від 31 травня 2002 року «Про громадянство РФ». Термін розгляду заяв про прийняття в громадянство від жителів окупованого Донбасу не повинен перевищувати трьох місяців з дня подання заяви та необхідних документів. Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Голова центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Віктор Таран називає цей наказ одним із чотирьох «сюрпризів» Путіна новообраному президенту України Володимиру Зеленському. Перед цим, за словами політолога, було ще кілька. Мова йде про введення ембарго на постачання нафти, бензину, вугілля, розширення санкцій проти України, зокрема, на деякі види трубної продукції і т.д.
На думку експерта, таким чином Кремль обступає «червоними лініями» та починає тиснути на слабкого президента, який не має політичного досвіду чи підтримки. А мета одна – щоб Зеленський пішов на максимальні поступки в питаннях подальшої європейської інтеграції України, української мови тощо.
Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко найімовірнішою метою роздачі паспортів на окупованому Донбасі також вважає, що розрахунок Кремля зараз робиться на відсутність досвіду у новообраного українського президента. І це може призвести до прорахунків і змістовних поразок у переговорах. «Ціль роздачі паспортів – примусити нову владну команду визначитись зі своєю позицією щодо переговорів і щодо Росії. Бо для Кремля незрозуміло, яку саме політику вестиме Зеленський.

Continue reading...