П’ять економічних викликів для нового президента

390
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Зеленському доведеться мати справу з цінами на газ, ринком електричної енергії і очікуваннями власних вибо…
Разом із булавою та президентськими повноваженнями Володимир Зеленський «успадковує» цілу низку питань в економічній сфері, які потребують відповідей. Чи заблокує Росія експорт нафтопродуктів до України? Чого очікувати від курсу гривні? Які ризики запуску ринку електричної енергії? Радіо Свобода опитало експертів щодо можливих кроків новообраного президента у цих напрямках.
Ринок електроенергії має почати повноцінну роботу з 1 липня 2019 року. Саме тоді набувають чинності статті закону «Про ринок електричної енергії», зокрема, про трейдерську діяльність, двосторонні договори, балансуючий ринок і ринок «на добу наперед». Однак у державній енергетичній компанії «Укренерго» побоюються, що запуск ринку може спричинити зростання тарифів на електроенергію.
«Серед ключових ризиків – це низький рівень конкуренції через високу концентрацію виробників електроенергії, що може призвести до неконтрольованого збільшення ціни на електроенергію в умовах відсутності належного захисту споживачів», – повідомили в підприємстві.
Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко називає зростання тарифів об’єктивною реальністю, адже без нього запровадження ринку електроенергії неможливе.
«На сьогодні для населення тарифи занижені. Існує така система, як перехресне субсидіювання, за рахунок промисловості, компанії «Енергоатом» зокрема. Треба чітко розуміти всі ризики. Якщо ми хочемо запускати ринок, хочемо надалі залучати інвестиції, на цій базі розвивати енергетичний комплекс, тоді дійсно необхідно йти на ці ризики. Якщо ми хочемо, навпаки… підводити ситуацію до фактично деградації комплексу, зношення всієї інфраструктури і поступово повного занепаду енергетики – тоді ми повинні заморозити ситуацію», – констатує Омельченко.
Читайте також: Захищати народ України, будувати економіку і наголошувати на позитиві – Зеленському радить експерт зі США
На думку енергетичного експерта, команда новообраного президента мусить проаналізувати всю нормативно-правову базу переходу на ринок електричної енергії.
«Я, наприклад, за введення цього ринку, щоб він був якомога прозорішим, ліберальним, але оцінити всі ризики і напрацювання, які зробив уряд, і прийняти рішення – це дуже складне завдання, яке буде необхідно зробити команді Зеленського», – каже Омельченко.
Вже 1 червня набуде чинності постанова прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва, згідно з якою ввозити російську нафту і нафтопродукти до України можна буде лише на основі спеціальних дозволів. Цю ініціативу в профільному державному підприємстві «Укртатнафта» вже назвали загрозою енергетичній безпеці України.
Однак Володимир Омельченко стверджує: про заборону експорту російських нафтопродуктів до України насправді не йдеться, адже змінилася лише процедура ліцензування: замість російської митниці дозволи на вивезення нафтопродуктів до України відтепер надаватиме тамтешнє Міністерство економічного розвитку.
Читайте також: Уряд заборонив ввезення з Росії товарів на 510 мільйонів доларів на рік
Таку ж думку висловив президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар. Він нагадав, що російську нафту Україна напряму не закуповує вже тривалий час, на відміну від нафтопродуктів, зокрема дизельного пального. Зміни у порядку експорту нафтопродуктів у Кремлі мають на меті зробити його доступним лише для тих компаній, які лояльні російські владі, пояснює він.

Continue reading...