Інтерв'ю Гордона із Гіркіним: Провал чи індикатор суспільства?

270
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Журналіст Дмитро Гордон взяв інтерв’ю у боевила Гіркіна-Стрєлкова, чим спровокував сильний скандал. Гордон заявив про присутність спецслужб у цій справі
Оригінал на сторінці Владислава Міхеєва у Facebook
Наперсткова журналістика: по кому дзвонить Гордон?
Давайте уявимо, що одного прекрасного дня Боб Вудворд або Роберт Фіск зізнаються, що працюють на ЦРУ або МІ6. І, відповідно, всю інформацію, здобуту внаслідок журналістської діяльності, вони передають спецслужбам.
У країні, де існує свобода слова і закон, у цих одкровень, безумовно, були б наслідки.
По-перше, після таких зізнань жодна розсудлива людина більше ніколи не стала би давати цим журналістам інтерв’ю. На професії можна було б поставити хрест.
По-друге, спецслужби були би вкрай не задоволені засвіченням своїх, м’яко кажучи, «некоректних» для демократичної країни методів. Тобто на співпраці журналіста з ЦРУ і МІ6, якщо вони професіонали, а не ідіоти, теж можна було б поставити хрест.
По-третє, стався би грандіозний скандал! Громадяни поставили б питанням: якщо з такою легкістю спецслужбами вербуються для збору даних незалежні і яскраві «зірки» журналістики, скільки ще їхніх колег стукає і шпигує? Чи можна в такому випадку довіряти пресі? Чи існує свобода слова? Чи є взагалі наша країна демократичною?
В Україні над такими питаннями не замислюються.

Continue reading...