Заявка до НАТО. Україна прискорилася, союзники вже реагують: що відомо

109
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

РБК-Україна зібрало все, що відомо про заявку України на вступ до НАТО за прискореною процедурою. А також перші реакції західних союзників.
Президент Володимир Зеленський через російську анексію окупованих територій збирав на сьогодні Ставку верховного головнокомандувача та РНБО. Одним із рішень стало подання заявки на вступ до НАТО у прискореному порядку.

Зеленський зазначив, що Україна піде шляхом вигнання російських окупантів зі своїх територій, а також має юридично зафіксувати те, чого досягла вже фактично. За його словами, у нашій країні сьогодні вирішується доля демократії у протистоянні з тиранією, і саме в Україні цінності євроатлантичної спільноти набули другого дихання.
«Ми де-факто союзники. Це вже досягнуто. Де-факто ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто ми вже довели взаємосумісність зі стандартами Альянсу, вони реальні для України — реальні на полі бою і в усіх аспектах нашої взаємодії. Ми довіряємо один одному, ми допомагаємо один одному і захищаємо один одного, це і є Північноатлантичний союз. Де-факто. Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. За процедурою, яка буде відповідати нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти. У прискореному порядку», — зазначив президент.
Він підкреслив, що приклад Фінляндії та Швеції показав, що можна вступити до НАТО без Плану дій щодо членства.
Процедура вступу до НАТО може зайняти деякий час, але головне — для її початку потрібна згода всіх країн-учасниць. На сьогодні їх 30, оскільки Фінляндія та Швеція ще офіційно не стали членами Альянсу. При цьому західні партнери дали їм гарантії безпеки на час, який потрібний для проходження всіх процедур.
Зеленський наголошує, що Україні теж потрібні гарантії, доки союзники шукатимуть консенсус, і пропонує взяти за основу готовий документ.

Continue reading...