ФРН та Великобританія передали ЗСУ бронемашини і ракети – DW – 27.11.2022

86
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

277-й день війни, яку Росія розв’язала проти України. Російські сили завдають ударів по українській цивільній, промисловій та військовій інфраструктурі. DW розповідає про події неділі, 27 листопада.
24 лютого Росія здійснила повномасштабне військове вторгнення в Україну. Читайте новини та статті про війну РФ проти України, зокрема хроніку подій 26 листопада.
На цій сторінці DW розповідає про події неділі, 27 листопада (час київський).
ФРН та Великобританія повідомили про передачу ЗСУ бронемашин і ракет
++15.30++
В межах свого пакета допомоги Великобританія надала ЗСУ ракети з високоточним наведенням Brimstone 2, повідомляє у Twitter міністерство оборони у Лондоні.
++15.20++
Упродовж минулого тижня Україна отримала від Німеччини два танкові тягачі M1070 Oshkosh, а також партію бронемашин, повідомляє пресслужба німецького уряду. Зазначається, що за минулий тиждень кількість переданих Україні танкових тягачів зросла на дві одиниці (з 8 до 10), бронемашин — на 14 одиниць (з 39 до 53). Берлін також готується до передання Україні 14 гусеничних машин із дистанційним керуванням, необхідних для виконання завдань підтримки. 
Читайте більше: Яке озброєння Німеччина планує постачати Україні?
++15:00++Міністри юстиції G7 вперше проведуть саміт — для обговорення воєнних злочинів РФ
Міністри юстиції G7 вперше в історії проведуть саміт — щоб обговорити воєнні злочини РФ в Україні. Зустріч «Великої сімки» у такому форматі пройде у Берліні 28-29 листопада, повідомив німецький міністр Марко Бушман (Marco Buschmann).
«Ми говоритимемо насамперед про жахливі воєнні злочини, які скоюються на території України, і які ми хочемо переслідувати та покарати», — наголосив він. Зустріч буде присвячена, зокрема, ефективнішій координації зусиль з розслідування.
Читайте також: Берлін ініціює зустріч G7 для підтримки енергетики України
++14:30++
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур не вважає, що Росія серйозно ослаблена навіть після дев’яти місяців війни в Україні. «Ми повинні бути чесними і ясними: російський флот і військово-повітряні сили залишилися більш менш такими ж великими, як і до війни», — сказав він в інтерв’ю німецькому інформаційному агентству dpa під час візиту до Берліна. Сухопутні війська РФ, за його словами, зазнали втрат, але «рано чи пізно» вони отримають поповнення і повернуться до чисельності, що була до 24 лютого, чи навіть більшої.
Міністр також переконаний, що Росія вчиться на своєму військовому досвіді в Україні. «У нас немає підстав вважати, що загроза з боку РФ або загроза для НАТО зменшилася», — додав Певкур.
++14:21++
Сьогодні росіяни поцілили в лінії електропередач, які живлять Херсон. Утім, як повідомив голова обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич, енергетикам вдалося полагодили пошкоджені обстрілом електромережі менше ніж за пів години.
Світло в місті почало з’являтися після деокупації вчора. 
++14:09++
Голова провладної фракції «Слуга народу» в Верховній Раді України Давид Арахамія попереджає, що Росія планує наступного тижня нові удари по енергетичних об’єктах.
«Наступний тиждень може бути дуже важким. Екстрені служби й органи влади опрацьовують різні сценарії. Проведено багато тренувань, відпрацьовані дії енергетиків і критичної інфраструктури, кожен знає, що має робити. Ми готуємося. Готуються військові», — написав він у Telegram.
Арахамія не уточнив, звідки в нього така інформація, і чому її поширює саме він, а не розвідка чи військові. Таке ж попередження нардеп оголосив в ефірі національного телемарафону ввечері 26 листопада. Інші представники влади публічно не реагували на нього.
++13:51++
Під час атаки РФ на Дніпро 26 листопада загинула людина. Як повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко, сьогодні рятувальники дістали з-під завалів зруйнованих ракетою складів тіло загиблого. Під час атаки постраждали 13 людей, троє з яких досі перебувають в лікарнях.
У свою чергу заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко повідомив, що внаслідок обстрілів Росією території України 26 листопада загинули ще семеро цивільних: п’ятеро в Донецькій області та по одній людині — в Херсонській і Харківській областях. 19 мирних громадян дістали поранення: 10 у Дніпропетровській області, четверо — в Донецькій, троє — в Харківській та двоє — в Херсонській.
++13:30++Затримані у Швеції шпигуни мали в РФ «цікавих сусідів» з ГРУ — розслідування
Розслідувальне видання Bellingcat виявило «цікавих сусідів у Москві» в подружжя, затриманого нещодавно у Швеції за підозрою у шпигунстві. Вони є власниками московської квартири на вулиці Зорге, 36. Чи жила пара там — невідомо, але в квартирі прописана їхня донька.
Одна з квартир у цьому будинку зареєстрована на співробітника військової розвідки Головного розвідувального управління (ГРУ) РФ Дениса Сергєєва, якого підозрюють в отруєнні подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньки Юлії у Великобританії.
У цьому ж будинку є й квартира у генерал-майора Андрія Авер’янова — керівника військової частини 29155 ГРУ. Ця частина відома як навчальний центр, у якому співробітники російської розвідки проходять бойову підготовку. За адресою Зорге, 36 також зареєстровані генерал-майор ГРУ Андрій Ілліченко, відомий «операціями з дезінформації», та інші службовці військової частини 29155.
++13:14++СБУ проводить обшуки в Івано-Франківській єпархії УПЦ
Служба безпеки України проводить «контррозвідувальні безпекові заходи» на території єпархіального управління та культової споруди Івано-Франківської єпархії Української православної церкви (Московського патріархату). Заходи відбуваються в межах роботи з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні, повідомляє СБУ.
За участі представників церкви «правоохоронці проводять огляд території та приміщень єпархії для виявлення заборонених до обігу предметів і здійснюють перевірку осіб на території єпархії щодо їхньої причетності до протиправної діяльності на шкоду державі».

Continue reading...