На Одещині через удари РФ 1,5 млн людей лишилися без світла – DW – 10.12.2022

85
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Росія випустила по Одеській області 10 грудня 15 іранських дронів. Хоча 10 з них вдалося збити, півтора мільйона людей залишилися без світла, повідомив президент України Володимир Зеленський. Новини дня.
Війна Росії проти України — новини суботи, 10 грудня.
++22:02++Через удари РФ дронами по Одещині 1,5 мільйона людей лишилися без світла
Після нічного російського удару іранськими дронами півтора мільйона людей на Одещині залишаються без світла. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні. Війська РФ спрямували по області 15 іранських ударних дронів. 10 з них вдалося збити.
«Загалом у різних областях тривають як аварійні, так і стабілізаційні відключення. Енергосистема зараз, м’яко кажучи, дуже далека від нормального стану — у системі зберігається значний дефіцит. Саме тому є графіки відключень. Найбільше — у Львівській, Вінницькій, Київській, Тернопільській, Сумській, Закарпатській, Житомирській, Хмельницькій областях та в місті Києві», — сказав Зеленський.
++21:36++У Криму та Мелітополі лунають вибухи
Над Сімферополем в анексованому Росією Криму спрацювала система протиповітряної оборони, заявила окупаційна влада, закликавши мешканців зберігати спокій. Водночас користувачі соціальних мереж повідомляють про звуки вибухів і в інших містах півострова. Раніше сьогодні російські ЗМІ писали про пожежу в казармі в одному з кримських селищ, яка забрала життя щонайменше двох військових. Причиною називають «необережне поводження з вогнем».
Тим часом законний мер окупованого росіянами Мелітополя в Запорізькій області Іван Федоров пише, що в усіх районах міста пролунали понад 10 гучних вибухів. Ніяких подробиць він не повідомив, закликавши чекати на «гарні новини» від Збройних сил України.
++21:11++У Зеленського звинуватили Червоний Хрест у пасивності
Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак разом із рідними колишніх військовополонених провів у Києві зустріч з делегацією Міжнародного комітету Червоного Хреста на чолі з президенткою Мір’яною Сполярич-Еггер. На зустрічі Єрмак висловив нерозуміння щодо пасивності Червоного Хреста в питанні забезпечення прав полонених українців.  
Сполярич-Еггер наголосила, що обговорить з представниками організації можливі шляхи покращення умов утримання полонених та запобігання катуванню. Вона зауважила, що відповідно до норм міжнародного права, Червоний Хрест не має повноважень для примусового отримання дозволів на відвідання місць утримання полонених.
У відповідь керівник Офісу президента Володимира Зеленського заявив, що Росія порушила всі міжнародні конвенції, тому посилання на норми міжнародного права в цьому контексті не є достатнім аргументом. «Україна очікує від Червоного Хреста більш конкретних і дієвих кроків щодо звільнення полонених українців», — наголосив він.
++20:38++
Канцлер Німеччини Олаф Шольц (Olaf Scholz) не розраховує на зміну президентом РФ Володимиром Путіним позиції щодо війни проти України. «Щоразу, коли я розмовляю з Путіним, він дуже впевнено каже, що його метою є щось завоювати», — заявив німецький канцлер під час зустрічі з громадянами у своєму виборчому окрузі в Потсдамі.
За словами Шольца, попри великі втрати РФ, Путін не відступає від планів завоювати частину території України. При цьому канцлер Німеччини вважає, що необхідно підтримувати контакт з російським президентом, щоби перевіряти можливі зміни його позиції щодо України.
++20:06++Рада ЄС схвалила 18 мільярдів євро допомоги Україні в 2023 
Рада Європейського Союзу схвалила надання Україні 18 мільярдів євро фінансової допомоги у 2023 році.
Як повідомляється на сайті Ради ЄС, міністри фінансів досягли згоди сьогодні та передали пропозицію до Європейського парламенту для ухвалення наступного тижня.
Гарантії для запозичень надаватимуть «або бюджет ЄС, або країни-члени», хоча раніше передбачались виключно гарантії резерву бюджету Євросоюзу на 2021-2027 роки. Як повідомляє агентство dpa, такі зміни стали необхідні через позицію Угорщини, яка заблокувала виділення Україні макрофіну Євросоюзом, заявляючи натомість про готовність допомагати Києву на двосторонній основі. Щоб обійти угорське вето ЄС довелось змінити механізм надання допомоги, передбачивши, що кошти будуть виділятися не з єдиного бюджету, а через гранти, гарантовані окремими державами-членами. В офіційному пресрелізі Ради ЄС Угорщина не згадується.
++19:40++
Австралія розширила санкції щодо Росії та Ірану. Серед інших, у санкційному списку опинився іранський постачальник безпілотників, а також семеро працівників Федеральної служби безпеки РФ, підозрюваних у причетності до отруєння російського опозиціонера Олексія Навального.
«Постачання безпілотників до Росії свідчить про роль Ірану в дестабілізації глобальної безпеки. Цей список наголошує, що ті, хто надає матеріальну підтримку РФ, зіткнуться з наслідками. Уряд Австралії закликає країни вплинути на Росію, щоби покласти край її протизаконній, аморальній війні. Австралія підтримує народ України та народ Ірану», — йдеться в заяві.
++19:09++
Сьогодні російські війська завдали вже 15 авіаційних ударів і здійснили понад 15 обстрілів української території з реактивних систем залпового вогню, повідомляє генеральний штаб Збройних сил України (ЗСУ) у вечірньому зведенні. Зокрема, солдати РФ ударили, ймовірно іранськими безпілотниками «Шахед-136» по об’єктах енергетичної інфраструктури в Одеській та Миколаївській областях. 10 з 15 дронів українським військовим вдалося перехопити. «Загроза завдання ворогом ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України зберігається і надалі», — попереджають в генштабі.
ЗСУ за добу вразили сім пунктів управління, шість районів зосередження особового складу, район зосередження артилерії та склад боєприпасів РФ.
Тим часом заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко повідомляє, що вчора внаслідок обстрілів Росією загинули двоє цивільних у Херсонській області, а ще 17 мирних громадян дістали поранень у Херсонській, Дніпропетровській, Донецькій та Запорізькій областях.
++18:45++У Харківській єпархії УПЦ (МП) виявили сухпайки армії РФ
Служба безпеки України (СБУ) заявляє, що виявила на території Харківської єпархії УПЦ МП сухпайки армії РФ, російські рублі та прокремлівську літературу.
«На території єпархії виявлено бібліотеки з прокремлівською літературою, матеріали, що вихваляють країну-агресора, і велику кількість готівки у різній валюті, включно з російськими рублями. В одній з церков навіть зберігались сухпайки російських окупаційних угруповань. Там же викрили монаха з паспортом РФ», — ідеться у повідомленні.
Читайте також: Верховна Рада розгляне заборону пов’язаних з РФ церков — Зеленський
++18:18++
Пропозиція Білорусі транспортувати українське зерно через свою територію до Литви є черговою спробою уникнути санкцій, вважає литовський президент Гітанас Науседа. «Українське зерно вже йде через Польщу та інші країни до балтійських портів. Це пастка. Давайте не потрапляти в неї», — написав він у Twitter. 
Напередодні Білорусь повідомила Організації Об’єднаних Націй, що дозволить транзит українського зерна своєю територією для подальшого експорту з литовських портів без будь-яких попередніх умов. Білоруське міністерство закордонних справ також повторило генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррішу прохання свого уряду мати можливість експортувати власні добрива, які зараз підпадають під санкції через підтримку країною Росії у її війні проти України.
++17:45++Правозахисникам з України, РФ і Білорусі вручили Нобелівську премію миру
У норвезькому Осло пройшла церемонія вручення Нобелівської премії миру правозахисникам з України, РФ і Білорусі.
На ній голова українського «Центру громадянських свобод» Олександра Матвійчук закликала створити спеціальний трибунал для притягнення до відповідальності лідерів РФ Володимира Путіна і Білорусі Олександра Лукашенка та реформувати Організацію Об’єднаних Націй «для захисту людей від війн і авторитарних режимів».
++17:17++РФ обстріляла пологове відділення лікарні в Херсоні
Під обстріл російськими військами потрапив медичний заклад у Херсоні: снаряди влучили в пологове відділення лікарні. Будівля пошкоджена, але працівники та пацієнти не постраждали, повідомив заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко.
Читайте також: Захоплення заручників у Дрездені: нападник помер після затримання
++16:47++
Росія обмежила проїзд автомобільною частиною мосту через Керченську протоку, що пов’язує РФ з анексованим в України Кримом. З півночі 11 грудня рух мостом тимчасово забороняється вантажівкам, а їхнім водіям рекомендують обирати або альтернативний наземний маршрут, або користуватися поромною переправою. Ліву сторону автомобільної частини Кримського мосту, яка менше постраждала під час вибуху в жовтні, росіяни почали ремонтувати 7 грудня.
Читайте також: У Німеччині знову з’явиться пільговий проїзний
Крім того, Росія запровадила 35-відсоткові мита на побутову хімію, косметику та парфумерію зі США, Канади, Великобританії, Австралії, Нової Зеландії та Польщі до кінця 2023 року. В російському уряді стверджують, що близько 60 відсотків від загального імпорту цієї продукції поставляється з країн Європейського Союзу, тоді як поставки з шести вищезазначених країн не перевищують 15 відсотків і охоплюють вузький «нішевий» сегмент брендів , переважно в ціновій категорії «преміум».
++16:12++
Країни Європейського Союзу заморозили 19 мільярдів євро на рахунках російських компаній та олігархів у рамках санкцій щодо Росії за війну проти України.
Як повідомило агентство AFP, перше місце в списку країн займає Бельгія, яка заморозила 3,5 мільярда євро, за нею слідують Люксембург із 2,5 мільярда, Італія — з 2,3 мільярда та Німеччина — з 2,2 мільярда. Ірландія, Австрія, Франція та Іспанія заморозили понад мільярд євро кожна. Замикають список Греція та Мальта, які заморозили понад 200 тисяч євро та майже 150 тисяч відповідно.
Загалом заморожені активи понад 1,2 тисячі осіб та 118 компаній.
++15:44++Бенксі продає 50 робіт, щоб зібрати кошти для України
Відомий британський вуличний художник Бенксі продасть 50 робіт, щоби зібрати кошти для гуманітарної допомоги Україні.
На зібрані кошти придбають нові машини швидкої допомоги для Донбасу та генератори й обігрівачі для українських громад, які залишилися без електропостачання взимку через масовані удари РФ.

Continue reading...