Союзник з "унікальною позицією". Чому Ізраїль не поспішає з військовою допомогою Україні

118
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

РБК-Україна розбиралося, на чийому боці Ізраїль у воєнному конфлікті Росії проти України.
Ізраїль із початку російського вторгнення в Україну зайняв позицію, яка відрізняється від більшості світових демократій. З одного боку, він засуджує агресію, а з іншого — не готовий вийти за межі гуманітарної допомоги.
Про те, чому Ізраїль не поспішає із військовою підтримкою, — у матеріалі РБК-Україна.
Саме такий висновок можна зробити з крайніх заяв президента Володимира Зеленського на цю тему. На прес-конференції до річниці повномасштабної війни він наголосив, що історично Україна та Ізраїль мають чудові стосунки. Але зараз потрібна підтримка не лише від населення, а й від політиків та державних структур.
За його словами, протягом року було багато переговорів на різних рівнях, публічно та непублічно, у різних форматах та на різних територіях. Одна з перешкод — непроста ситуація у відносинах Ізраїлю з Росією, яка, зокрема, стосується Ірану та Сирії.
«Але я дуже хотів би, щоб вони були не медіаторами в цій війні, а щоб вони обрали бік. І звичайно, я б дуже хотів, щоб бік України», — зазначив Зеленський.
Його також просили прокоментувати, чи Ізраїль допомагає нівелювати іранську підтримку Росії, але він відмовився відповідати, оскільки «не може підставити поліпшення відносин, яке вже почалося».
Ймовірно, останньому сприяла лютнева поїздка міністра закордонних справ Елі Коена до України. У його рамках він відвідав Бучу та Бабин Яр, а також запустив роботу посольства. Але головне — підтвердив, що Ізраїль продовжить стояти на боці українського народу.
На зустрічі із Зеленським обговорювалося поглиблення співпраці з різних напрямків, участь у повоєнному відновленні та формула миру. За словами глави українського МЗС Дмитра Кулеби, у питанні миру сторони розуміють один одного. А Ізраїль, як ніхто інший, знає, що справжній мир може існувати лише за наявності достатньої сили для його захисту.
Незважаючи на позицію з присмаком нейтральності, Україна вважає Ізраїль своїм союзником.
«Ми все ще віримо, що Ізраїль є дружньою державою», — заявив український посол Євген Корнійчук у недавньому інтерв’ю The Times of Israel.
Елі Коен і сам каже, що у його країни «унікальна позиція», оскільки Ізраїль змушений балансувати між підтримкою України та своїми зв’язками з Росією. По-перше, у Росії проживає велика кількість євреїв. По-друге, Росія є великим гравцем у близькосхідному регіоні, особливо у Сирії.
На сьогодні Ізраїль не готовий постачати Україні зброю та приєднуватися до західних санкцій через ризик зірвати угоди з Росією у сфері безпеки. Зокрема, Москва дозволяє завдавати удари по іранських об’єктах у Сирії, а також переривати ланцюжки поставок іранської зброї в інтересах ізраїльської національної безпеки.
У грудневому інтерв’ю The Washington Post посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський підтвердив, що ці домовленості спричиняють непереборні обмеження щодо військової підтримки.
«Жоден уряд не збирається ставити під загрозу цей інтерес заради будь-кого, включаючи українців», — зазначив він.
За його словами, Ізраїль не є учасником НАТО, тому його ситуація набагато тендітніша порівняно із західними союзниками України.
З іншого боку, публічно не повідомляють про російський інтерес у цій угоді. У грудні 2022 року ізраїльський телеканал «Кан-11» із посиланням на джерела повідомив, що Москва просила не заважати перекиданню російських озброєнь зброї з Сирії для війни в Україні і взагалі не втручатися у процеси.

Continue reading...