"Вони на правильному шляху": Єврокомісія представила усну оцінку реформ в Україні

139
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Array
Єврокомісія представила проміжну оцінку для України щодо виконання семи рекомендацій, необхідних для початку переговорів про вступ. Наразі повною мірою Україна виконала дві рекомендації.
Про це повідомив єврокомісар з питань розширення Олівер Варгеї під час пресконференції у Стокгольмі, проведеної після неформального засідання міністрів європейських справ. Про значущість цього звіту, успіхи з боку Києва та перспективи вступу, оцінку Молдови та Грузії – розповідає кореспондентка 24 Каналу із Брюсселю.Що означає усна оцінка від Єврокомісії?
Усний проміжний звіт від Єврокомісії допоможе державам-кандидатам зрозуміти, де потрібно посилити реформи, аби отримати позитивні результати в жовтні. Зазначимо, річний звіт щодо прогресу у виконанні рекомендацій від Єврокомісії очікується у жовтні цього року. До цього моменту країни ще мають час провести реформи, які необхідні для початку перемовин про вступ.
Це можливість для Комісії вже зараз надати Україні зворотний зв’язок щодо кроків, які вона зробила для виконання пріоритетів, визначених Комісією близько року тому. Ніхто не очікував від України, що вона виконає все на 100%, оскільки Україна проводить реформи на тлі жорстокої війни з боку Росії,
– пояснила старша політична аналітикиня Центру європейської політики Аманда Пол.
Експертка зазначила, що проміжний звіт – це можливість для Комісії бути досить точною у своїх формулюваннях щодо того, що Києву ще потрібно зробити, щоб виконати ці сім пріоритетів. Шведська міністерка з питань ЄС Джессіка Росвалл під час пресконференції заявила, що проміжний звіт від Єврокомісії допоможе нашій державі зберегти імпульс реформ у надзвичайно складний час.
Єврокомісар з питань розширення Олівер Варгеї зазначив, що під час огляду у жовтні, Єврокомісія зверне увагу не лише на ті критерії, які були представлені сьогодні. Він наголосив, що країнам-кандидатам варто продовжувати виконувати рекомендації.
«З дебатів, які ми провели, було дуже ясно, що держави-члени, звичайно, хотіли б бачити всі ці критерії виконаними. Я сподіваюсь, судячи з результатів роботи цих країн, що цього ще можна досягти. Як я вже казав у жовтні, це будуть не єдині критерії, за якими ми будемо оцінювати роботу», – пояснив журналістам єврокомісар Варгеї у четвер.
Усний звіт від Єврокомісії передбачає оцінку рекомендацій, визначених минулого року. Тобто до уваги не бралися всі критерії, необхідні для вступу в ЄС. Єврокомісар з питань розширення Олівер Вергеї пояснив, що у документі виокремили 5 категорій. Відсутність прогресу означає, що країна не почала виконувати рекомендації, обмежений прогрес – виконання рекомендацій розпочалося, але перебуває на ранній стадії. Категорія загального прогресу передбачає, що заходи були вжиті, проте важливі кроки ще не виконані. Хороший прогрес означає виконання більше ніж 50% критеріїв, коли важливі заходи вже вжиті, проте деякі ще не втілені. П’ята категорія «виконано» надається у разі вживання всіх необхідних заходів.Проміжна оцінка від Єврокомісії: над чим ще треба працювати Україні?
Згідно з усною оцінкою Єврокомісії, Україна виконала дві з семи рекомендацій – реформація ключових органів судової влади та прийняття закону у сфері медіа, яке повністю відповідає Директиві ЄС про аудіовізуальні медіа-послуги. Міністерка у справах ЄС Швеції Джессіка Росвалл заявила, що за останній рік Україна зробила значний крок вперед. Вона відзначила новий законопроєкт про Конституційний суд, новий закон про медіа, закон про рекламу, призначення керівників антикорупційних органів.

Continue reading...