Теракт РФ з руйнування Каховської ГЕС позначиться на інфляції

124
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Обсяг міжнародних резервів України залишається достатнім для задоволення потреб країни в іноземній валюті. Докладніше — у тексті на Еспресо
Тижневий огляд ситуації в економіці та на фінансових ринках УкраїниЕкономічна ситуація
За даними Держстату,  зростання сезонно скоригованого реального ВВП в І кв. 2023 р. порівняно із 4-м кварталом 2022 р. склало 2.4%. З одного боку, це свідчить про поступову адаптацію української економіки до складних умов воєнного часу, але скорочення ВВП в річному вимірі на 10.5%, що хоча й виявилося нижчим за очікування Мінекономіки (-14.1%), свідчить про те, що економічна продовжує потребувати активної підтримки з боку держави.
Негативними чинниками залишаються постійна невизначеність щодо функціонування зернового коридору та обмежувальні заходи з боку сусідніх країн. Наприклад, на минулому тижні Європейський Союз ухвалив рішення продовжити заборону на імпорт окремих видів сільськогосподарської продукції з України для п’яти членів ЄС (Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині) до 15 вересня. Хоча Європейська Комісія пообіцяла поступово (до 15 вересня) скасувати такі обмеження, це може створити додаткові труднощі для вивезення українського зерна з країни після збирання цьогорічного врожаю. Також тривалий негативний вплив на економічну активність матиме терористичний акт РФ з руйнування Каховської ГЕС. Це матиме як короткострокові наслідки для інфляції через зменшення пропозиції фруктів та овочів з південних регіонів, так і обмежить виробничий потенціал промислових підприємств, що активно використовували воду з Каховського водосховища для технологічних потреб, в середньостроковій перспективі.
Тривалий негативний вплив на економічну активність матиме терористичний акт РФ з руйнування Каховської ГЕС
Читайте також: Уряд визначився з пріоритетами розвитку УкраїниБюджетна сфера
Під час чергового аукціону з розміщення державних цінних паперів, який відбувся 13.06.2023, Міністерство фінансів залучило для фінансування державного бюджету 2,5 млрд гривень на строки від 1 до 3 років за ставками від 18,4% до 19,75% (дохідність на рівні попереднього аукціону).

Continue reading...