Яку гру веде Росія в Грузії: у що може вилитися ситуація

83
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

РФ може спробувати влаштувати в Грузії військові та інші провокації
Президент Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на резонансний законопроект про «іноагентів». Нагадаємо, що він став причиною масових протестів через свою схожість із російським законодавством, а також може зупинити євроінтеграцію Грузії. Як ситуація може розвиватись далі? Чи має шанс проєвропейська частина грузинського суспільства перемогти проросійських політиків? Видання «Коментарі» із цими питаннями звернулося до експертів. Росія діє в Грузії у контексті своєї стратегії
Ветеран зовнішньої розвідки генерал-лейтенант Василь Богдан вважає, що Росія діє в Грузії в контексті своєї стратегії щодо створення «зони безпеки» навколо своїх кордонів. До того ж, зазначає він, є інша стратегічна мета – повернути колишні радянські республіки у лоно сучасної російської неоімперії. І продовжити експансію – вже до Європи.
«Колишній грузинський прем’єр, олігарх Іванішвілі, який стояв біля витоків правлячої партії «Грузинська мрія» – повністю проросійська особистість. І його інтереси ніяк не пов’язані з рухом Грузії до ЄС та НАТО. Звідси – закон про «іноагентів» абсолютно російського зразка. Він не випадково викликав обурення у грузинському суспільстві. Росія намагається через свої економічні та політичні ресурси в Грузії проштовхнути резонансний законопроект, домогтися, щоб той набув статусу закону. Помахуючи «морквиною» перед носом частини грузинської влади», – зазначає експерт.
А «морквина», продовжує він, полягає в тому, що нібито йдуть переговори про те, що якщо Грузія дотримуватиметься проросійського курсу, якщо Тбілісі та Москва зблизяться, то Кремль може розглянути питання про повернення територій, які від Грузії його ж стараннями відійшли. Мова про Абхазію та Південну Осетію, уточнює генерал. Ведуться розмови про створення такої конфедерації, яка може об’єднати Грузію. І допомогти чинній владі напередодні намічених на жовтень виборів.
«Вже не буде мажоритарних округів, що створює великі проблеми для «Грузинської мрії». Але проблеми є й у проєвропейської опозиції, – наголошує Василь Богдан. – Вона не має яскравого лідера після того, як відійшов від політичної боротьби екс-президент Михайло Саакашвілі – постать харизматична, хоч і суперечлива. Як наслідок – нинішні протести відбуваються без того вогника, який був за Саакашвілі. Не несуть вони реальної загрози для проросійської частини влади, яка намагається маневрувати».
Водночас, акцентує ветеран зовнішньої розвідки, позиція європейських структур та Білого дому чітка – якщо ідея про «іноагентів» стане законом, Грузія втратить статус кандидата в члени ЄС, а її євроатлантична інтеграція опиниться під великим питанням.

Continue reading...