Home Ukraine Україна — українською Зближення з НАТО і міжнародні суди: що дає припинення Договору про дружбу...

Зближення з НАТО і міжнародні суди: що дає припинення Договору про дружбу з РФ

468
0
SHARE

Припинення Договору про дружбу з РФ: чому він був припинений тільки зараз
6 грудня Верховна Рада підтримала президентський законопроект №0206 про припинення Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією і Україною. Відповідний документ, який президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради ще 3 грудня, підтримали 277 народних депутатів. Причиною для припинення дії Договору стало невиконання Москвою положень документа. Що собою являє Договір і чого чекати від його денонсації, читайте в спеціальному матеріалі сайту “Сьогодні”. За 4 роки Росія порушила всі статті Договору про дружбу
Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією і Україною був підписаний президентом України Леонідом Кучмою та президентом Росії Борисом Єльциним 31 травня 1997 в Києві і набув чинності 1 квітня 1999 року.
Згідно зі статтею 40, Договір був укладений терміном на десять років і її дія автоматично продовжується на кожні наступні десять років. Найближча дата автоматичного продовження Договору – 1 квітня 2019 року. Таким чином, саме з цього дня формально закінчується дія документа. Розмови про те, що Договір морально застарів і повинен бути розірваний, ведуться давно. Ще в 2014 році, коли РФ окупувала Крим, МЗС України звинуватив російську сторону в порушенні положень Договору. І тільки в березні 2018 року українське міністерство закордонних справ повернулося до питання про його розірвання.
“Росія порушила фундаментально практично всі статті цього договору. Зараз ми свідомо розуміємо, що цей Договір за визначенням не є адекватним тій реальності, в якій ми перебуваємо”, – заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін 16 березня 2018 року. Про що йдеться в Договорі
Дійсно, наразі в Договорі практично немає жодного пункту, який би не виглядав абсурдно на тлі анексії, військових дій і санкцій проти України. Наприклад, стаття 13, в якій сторони зобов’язуються розвивати на взаємовигідній основі оборонне виробництво. А стаття 23 про обмін науково-технічною інформацією в умовах воєнного стану і зовсім тягне на кримінальну статтю про шпигунство.

Continue reading...