Home Ukraine Україна — українською $60 за барель: ЄС погодив рівень обмеження ціни російської нафти

$60 за барель: ЄС погодив рівень обмеження ціни російської нафти

82
0
SHARE

Усі події в Україні та світі за останній час, найголовніше, огляди, аналітика та прогнози, читати українською
Рада ЄС ухвалила 3 грудня рішення про встановлення граничної ціни на нафту, що експортується росією, на рівні 60 дол. США за барель.

Таку інформацію оприлюднили в суботу на сайті Євроради, передає Укрінформ.

«Рада ЄС вирішила сьогодні встановити межу ціни на сиру нафту та нафтопродукти, добуті з бітумінозних корисних копалин (код CN 2709 00), які є російськими за походженням або експортуються з росії, у розмірі 60 доларів США за барель. Рівень цього обмеження ціни був встановлений у тісному співробітництві із Коаліцією з обмеження ціни та буде застосовуватися з 5 грудня 2022 року», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, обмеження ціни на російську нафту дасть змогу встановити ліміт на коливання ціни на підставі надзвичайних ринкових умов та різко зменшить доходи росії від торгівлі нафтою після того, як вона розпочала свою злочинну агресивну війну проти України. Таке обмеження ціни також покликане стабілізувати глобальні енергетичні ціни та водночас пом’якшити негативні наслідки для постачання енергії у треті країни.

Документ нагадує, що 6 жовтня 2022 року Рада ЄС ухвалила рішення, яке забороняє транспортування російської сирої нафти морським шляхом (з 5 грудня 2022 року) та продуктів нафтопереробки (з 5 лютого 2023 року) у треті країни, а також надання відповідної технічної допомоги, брокерських послуг, фінансування або фінансової допомоги у цих сферах.

Continue reading...