Різдво під час війни: коли святкуватимуть українці

114
0
TEILEN

Із війною дедалі більше українців підтримують перенесення святкування Різдва на 25 грудня – за григоріанським календарем. Що про календарну реформу думають церкви та історики – у матеріалі DW.
Із війною дедалі більше українців підтримують перенесення святкування Різдва на 25 грудня – за григоріанським календарем. Що про календарну реформу думають церкви та історики – у матеріалі DW.
Дискусія щодо доцільності календарної реформи в Україні точиться не перший рік. Цьогоріч кількість тих, хто підтримує перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня, зросла до 44 відсотків проти 26 відсотків торік, свідчить опитування групи „Рейтинг“, опубліковане 20 грудня. Не останню роль у зміні суспільних настроїв відіграла повномасштабна війна Росії проти України.
Саме з цієї причини й родина жительки Києва Дарини Трунової цьогоріч вперше справлятиме Різдво за григоріанським календарем – 25 грудня. „Нам хочеться все-таки бути частиною одного цілого разом з усім світом, разом з Європою, разом з тими друзями, які нас підтримують зараз у війні з Росією. Тому що не хочеться асоціювати себе з Росією ніяк – ні в свята бути разом, які ми зазвичай відзначали за юліанським календарем“, – каже у розмові з DW Дарина Трунова.
І все ж таки, як свідчить соціологія, святкувати Різдво 7 січня і надалі планують 55 відсотків українців. Релігієзнавець Руслан Халіков пояснює це тим, що церковний календар є частиною ідентичності релігійних людей, які звикли до святкувань за старим стилем. „Зараз йде послаблення певне, тому що справді дуже в багатьох людей цей юліанський календар асоціюється з Росією. Хоча це теж не зовсім коректно, бо не тільки російська церква, а третина православних церков (слов’янські церкви. – Ред.) святкують за цим календарем. І найголовніше – українські церкви традиційно святкують за цим календарем“, – зазначає у розмові з DW релігієзнавець.
Чому існують два календаря
Він нагадує, що григоріанський календар запровадив наприкінці 16 століття Папа Римський Григорій XIII на заміну юліанському, який „не дотягує чверть доби до того, щоб покривати весь астрономічний рік“.

Continue reading...