Різдво під час війни: коли святкуватимуть українці

113
0
SHARE

Із війною дедалі більше українців підтримують перенесення святкування Різдва на 25 грудня – за григоріанським календарем. Що про календарну реформу думають церкви та історики – у матеріалі DW.
Із війною дедалі більше українців підтримують перенесення святкування Різдва на 25 грудня – за григоріанським календарем. Що про календарну реформу думають церкви та історики – у матеріалі DW.
Дискусія щодо доцільності календарної реформи в Україні точиться не перший рік. Цьогоріч кількість тих, хто підтримує перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня, зросла до 44 відсотків проти 26 відсотків торік, свідчить опитування групи « Рейтинг », опубліковане 20 грудня. Не останню роль у зміні суспільних настроїв відіграла повномасштабна війна Росії проти України.
Саме з цієї причини й родина жительки Києва Дарини Трунової цьогоріч вперше справлятиме Різдво за григоріанським календарем – 25 грудня. « Нам хочеться все-таки бути частиною одного цілого разом з усім світом, разом з Європою, разом з тими друзями, які нас підтримують зараз у війні з Росією. Тому що не хочеться асоціювати себе з Росією ніяк – ні в свята бути разом, які ми зазвичай відзначали за юліанським календарем », – каже у розмові з DW Дарина Трунова.
І все ж таки, як свідчить соціологія, святкувати Різдво 7 січня і надалі планують 55 відсотків українців. Релігієзнавець Руслан Халіков пояснює це тим, що церковний календар є частиною ідентичності релігійних людей, які звикли до святкувань за старим стилем. « Зараз йде послаблення певне, тому що справді дуже в багатьох людей цей юліанський календар асоціюється з Росією. Хоча це теж не зовсім коректно, бо не тільки російська церква, а третина православних церков (слов’янські церкви. – Ред.) святкують за цим календарем. І найголовніше – українські церкви традиційно святкують за цим календарем », – зазначає у розмові з DW релігієзнавець.
Чому існують два календаря
Він нагадує, що григоріанський календар запровадив наприкінці 16 століття Папа Римський Григорій XIII на заміну юліанському, який « не дотягує чверть доби до того, щоб покривати весь астрономічний рік ».

Continue reading...