Міносвіти заявляє про готовність імплементувати рекомендації Венеціанської комісії

244
0
SHARE

Міністерство освіти і науки України Міносвіти МОН подякувало Європейській комісії за демократію через право Венеціанська комісія за роботу з надання висновків щодо відповідності мовної статті українського закону Про освіту готове імплементувати її рекомендації і вже розробило три моделі імплементації цієї статті в законі Про загальну середню освіту
Про це повідомляє Інтерфакс – Україна.
«Міністерство дякує за роботу Комісії і готове імплементувати рекомендації», – йдеться в позиції Міносвіти України щодо висновку Венеціанської комісії, оприлюдненій прес-службою міністерства в понеділок увечері.
У міністерстві звертають увагу на те, що Венеціанська комісія врахувала більшість їх поправок, а висновки є збалансованими і конструктивними. Зокрема, відзначають в Міносвіти, Комісія підкреслила, що «сприяння посиленню державної мови і її обов’язковість для всіх громадян є законною і навіть похвальною метою держави». Також у висновках вказується, що державна мова – фактор єдності і взаєморозуміння в суспільстві.
У прес-службі Міносвіти звертають особливу увагу на те, що «основним пунктом виведення є останній заключний пункт (№126)», який свідчить про те, що багато питань можуть негайно розглядатися через інші законодавчі акти і при виконанні ст.7 (мовної статті – ІФ) в тому вигляді, як вона прийнята, зокрема, через прийняття закону «Про загальну середню освіту».
«Міністерство освіти і науки України, як і йдеться в рекомендаціях, планує в повній мірі використовувати гнучкість, передбачену п.4 ст.7 закону «Про освіту». З огляду на рекомендації, МОН пропонує наступні моделі імплементації ст7, які будуть прописані в законі «Про загальну середню освіту». Моделі навчання в школах з мовами меншин будуть враховувати освітні потреби дітей різних національних громад, враховуючи три критерії. Перший критерій – вразливість мови, другий – мовне середовище, в якому проживає меньшина, і третій критерій – мовна група, до якої належить відповідна мова. Отже, повинні бути запропоновані 3 моделі застосування і вивчення мов для впровадження статті 7 Закону «Про освіту», – йдеться в оприлюдненій позиції.
Так, перша запропонована Міносвіти модель передбачає можливість викладання мовами меншин усіх предметів з 1-го по 11 (12-й) класи поряд з українською мовою.
«Ця модель буде діяти для вразливих мов, тобто тих, які не мають власної держави для розвитку мовної термінології, а також для тих, які не живуть в середовищі власної мови. Наприклад, кримські татари не мають жодної іншої держави, яка займалася б розвитком термінології їхньої мови, поки громада проживає виключно в україномовному або російськомовному середовищі, що також не сприяє розвитку кримськотатарської», – пояснюють в міністерстві.

Continue reading...