"Гібридна війна РФ проти України". Що відомо про обшуки в "РИА Новости Украина"

301
0
SHARE

Зокрема, у ході слідчих дій був затриманий керівник російського пропагандистського ЗМІ Кирило Вишинський.
У Києві Служба безпеки України 15 травня прийшла з обшуками до редакції та прес-центру незаконно діючого в Україні російського агентство міжнародної інформації « РИА Новости Украина ». Крім того, правоохоронці провели обшуки за адресами проживання осіб, які організовували та забезпечували протиправну діяльність відповідного медіа ресурсу. У ході слідчих дій був затриманий керівник російського пропагандистського ЗМІ Кирило Вишинський.
Тиждень.ua зібрав усю інформацію щодо обшуків у « РИА Новости Украина » та затримання керівника зазначеного ЗМІ, яка відома на даний момент.
Працівники СБУ спільно з Прокуратурою Автономної Республіки Криму розкрили діяльність мережі медіаструктур, підконтрольних Росії. Зокрема, правоохоронці встановили, що вони використовувались РФ у рамках гібридної інформаційної війни проти України.
Так, прокуратура спільно зі спецслужбою провели обшуки в п’яти приміщеннях « РИА Новости Украина », а також у осіб, причетних до діяльності російського видання. У СБУ заявили, що два обшуки проходили в офісах, а три – за домашніми адресами. Зокрема, слідчі дії провели в керівника »РИА Новости Украина » Кирила Вишинського та кореспондента ЗМІ Людмили Лисенко.
« Ми спільно з прокуратурою проводимо п’ять санкціонованих обшуків. Служба безпеки України викрила та задокументувала факти використання країною-агресором вітчизняних і російських журналістів для проведення підривної інформаційної діяльності проти нашої країни », – заявив заступник голови СБУ Віктор Кононенко.
Зазначається, що до справи вже залучено два десятки осіб у статусі свідків.
Водночас генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що слідство має докази виконання проплачених антиукраїнських атак російською пропагандистською структурою « РИА Новости Украина ».
« Прокуратура АР Крим і СБУ сьогодні (15 травня – Ред .) перейшли до активної фази знешкодження антиукраїнської діяльності чергової російської медіа структури. Після заборони нащадків Геббельса з Рашатудей російські державні пропагандони відкрили в Києві « РИА новости Украина ». Слідство має докази виконання добре проплачених антиукраїнських атак цією структурою, участі громадян України (які одночасно отримали громадянство РФ) в цій дезінформаційній війні. Дії даних осіб підпадають під ознаки статті 111 КК – державна зрада », – наголосив глава ГПУ.
Крім того, у ГПУ повідомили, що в ході проведення обшуків вже виявлено значний обсяг доказової інформації, який підтверджує протиправну діяльність зазначеного ЗМІ.
« Слідством встановлено, що « Федеральное государственное унитарное предприятие « Международное информационное агентство « Россия сегодня », з метою проведення підривної діяльності проти України, у 2014 році, без передбаченої Законом України « Про інформаційні агентства » державної реєстрації, створило « Росийское информационное агентство новости Украина », з допомогою якого протягом декількох років український медіа простір наповнювався спотвореною інформацією про події в Україні, в тому числі, всіляко виправдовувалась окупація півострову Крим Російською Федерацією », – йдеться в повідомленні.

Continue reading...