"Гібридна війна РФ проти України". Що відомо про обшуки в "РИА Новости Украина"

302
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Зокрема, у ході слідчих дій був затриманий керівник російського пропагандистського ЗМІ Кирило Вишинський.
У Києві Служба безпеки України 15 травня прийшла з обшуками до редакції та прес-центру незаконно діючого в Україні російського агентство міжнародної інформації «РИА Новости Украина». Крім того, правоохоронці провели обшуки за адресами проживання осіб, які організовували та забезпечували протиправну діяльність відповідного медіа ресурсу. У ході слідчих дій був затриманий керівник російського пропагандистського ЗМІ Кирило Вишинський.
Тиждень.ua зібрав усю інформацію щодо обшуків у «РИА Новости Украина» та затримання керівника зазначеного ЗМІ, яка відома на даний момент.
Працівники СБУ спільно з Прокуратурою Автономної Республіки Криму розкрили діяльність мережі медіаструктур, підконтрольних Росії. Зокрема, правоохоронці встановили, що вони використовувались РФ у рамках гібридної інформаційної війни проти України.
Так, прокуратура спільно зі спецслужбою провели обшуки в п’яти приміщеннях «РИА Новости Украина», а також у осіб, причетних до діяльності російського видання. У СБУ заявили, що два обшуки проходили в офісах, а три – за домашніми адресами. Зокрема, слідчі дії провели в керівника»РИА Новости Украина» Кирила Вишинського та кореспондента ЗМІ Людмили Лисенко.
«Ми спільно з прокуратурою проводимо п’ять санкціонованих обшуків. Служба безпеки України викрила та задокументувала факти використання країною-агресором вітчизняних і російських журналістів для проведення підривної інформаційної діяльності проти нашої країни», – заявив заступник голови СБУ Віктор Кононенко.
Зазначається, що до справи вже залучено два десятки осіб у статусі свідків.
Водночас генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що слідство має докази виконання проплачених антиукраїнських атак російською пропагандистською структурою «РИА Новости Украина».
«Прокуратура АР Крим і СБУ сьогодні (15 травня – Ред .) перейшли до активної фази знешкодження антиукраїнської діяльності чергової російської медіа структури. Після заборони нащадків Геббельса з Рашатудей російські державні пропагандони відкрили в Києві «РИА новости Украина». Слідство має докази виконання добре проплачених антиукраїнських атак цією структурою, участі громадян України (які одночасно отримали громадянство РФ) в цій дезінформаційній війні. Дії даних осіб підпадають під ознаки статті 111 КК – державна зрада», – наголосив глава ГПУ.
Крім того, у ГПУ повідомили, що в ході проведення обшуків вже виявлено значний обсяг доказової інформації, який підтверджує протиправну діяльність зазначеного ЗМІ.
«Слідством встановлено, що «Федеральное государственное унитарное предприятие «Международное информационное агентство «Россия сегодня», з метою проведення підривної діяльності проти України, у 2014 році, без передбаченої Законом України «Про інформаційні агентства» державної реєстрації, створило «Росийское информационное агентство новости Украина», з допомогою якого протягом декількох років український медіа простір наповнювався спотвореною інформацією про події в Україні, в тому числі, всіляко виправдовувалась окупація півострову Крим Російською Федерацією», – йдеться в повідомленні.

Continue reading...