Андріївську церкву в Києві можуть передати у використання Вселенського патріархату: Як це можливо?

261
0
SHARE

Україна може передати Вселенського патріархату Андріївську церкву – всі деталі і основні факти
112.ua
Андріївська церква в Києві може перейти в постійне користування Вселенського патріархату. Ініціатор – президент України Петро Порошенко, аргументація – « символічний жест ».
Ідею було озвучено сьогодні під час погоджувальної ради у Верховній Раді постпредом Порошенка в парламенті Іриною Луценко. Вона сказала таке:
 » Президент підтримує прагнення швидкого отримання томосу і на знак солідарності з цим процесом робить символічний жест. Днями буде зареєстровано законопроект, яким президент Порошенко пропонує передати Андріївську церкву в постійне користування Вселенського Патріарха як символічний жест того, що святий Андрій свого часу хрестив Україну, це буде символічний жест єднання з Матір’ю-Церквою « .
Тепер одразу кілька запитань. Для початку – найголовніше. А що, так можна?
Виявляється, можна. Справа тут ось у чому.
Андріївська церква на сьогодні – це « притулок » Української автокефальної православної церкви. Тут проводять щоденні літургії, богослужіння, загалом весь « класичний набір » дій.
Проте ця церква автокефалам не належить.
Андріївська церква належить державі та входить до складу Національного заповідника « Софія Київська ». Таким чином, питання передачі церкви є саме компетенцією Верховної Ради.
До речі, не тільки Андріївська церква перебуває в такій ситуації.
Важливі об’єкти національного значення, такі як, наприклад, Києво-Печерська і Почаївська лаври, також перебувають у державній власності. Тож що означає « передати у використання Вселенського патріархату »?
Ну, ясна річ, патріарх Варфоломій не переїде до Києва і не зробить з Андріївської церкви свою резиденцію (йому, здається, і на старому місці непогано).

Continue reading...