Андріївську церкву в Києві можуть передати у використання Вселенського патріархату: Як це можливо?

263
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Україна може передати Вселенського патріархату Андріївську церкву — всі деталі і основні факти
112.ua
Андріївська церква в Києві може перейти в постійне користування Вселенського патріархату. Ініціатор – президент України Петро Порошенко, аргументація – «символічний жест».
Ідею було озвучено сьогодні під час погоджувальної ради у Верховній Раді постпредом Порошенка в парламенті Іриною Луценко. Вона сказала таке:
» Президент підтримує прагнення швидкого отримання томосу і на знак солідарності з цим процесом робить символічний жест. Днями буде зареєстровано законопроект, яким президент Порошенко пропонує передати Андріївську церкву в постійне користування Вселенського Патріарха як символічний жест того, що святий Андрій свого часу хрестив Україну, це буде символічний жест єднання з Матір’ю-Церквою «.
Тепер одразу кілька запитань. Для початку — найголовніше. А що, так можна?
Виявляється, можна. Справа тут ось у чому.
Андріївська церква на сьогодні – це «притулок» Української автокефальної православної церкви. Тут проводять щоденні літургії, богослужіння, загалом весь «класичний набір» дій.
Проте ця церква автокефалам не належить.
Андріївська церква належить державі та входить до складу Національного заповідника «Софія Київська». Таким чином, питання передачі церкви є саме компетенцією Верховної Ради.
До речі, не тільки Андріївська церква перебуває в такій ситуації.
Важливі об’єкти національного значення, такі як, наприклад, Києво-Печерська і Почаївська лаври, також перебувають у державній власності.

Continue reading...