Петро Порошенко: Дорогі українці, ви маєте право міняти владу тоді, коли вважаєте за потрібне. Це є найбільше наше досягнення

177
0
SHARE

Виступ Петра Порошенка після оголошення результату екзит-полів по голосуванню українців у другому турі виборів президента.
Друзі, ви найкращі, велике спасибі вам. Дорога моя команда, дорогі співвітчизники, дорога Україна, дорогі українці по всьому світові. Дорогі друзі.
Ніколи не здавайся! Ніколи, ніколи, ніколи! Не здавайся в великому, не здавайся в малому, ні в значному, ні в дрібному, ніколи не здавайся, якщо це не суперечить честі і здоровому глузду. Саме цими словами великого британця Вінстона Черчилля я керувався завжди. Ніколи не здавайся, чув я в 2014 році, коли отримав від Януковича пограбовану і обеззброєну країну. І хочу наголосити, тоді, до речі, охочих стати президентом було набагато менше, черги точно не було. Ніколи не здавайся, чув я, коли ухвалював рішення ще раз кандидувати в президенти в 2019 році. І ясно ж було, наскільки запекла очікується боротьба на фоні тієї брудної інформаційної війни, яку вели проти мене зсередини мої політичні опоненти, а ззовні – російські фейкові новини і потужна пропагандистська машина гібридної війни.
Ніколи не здавайся, чую я і зараз, коли бачу ці результати екзит-полів. А вони очевидні, і дають підстави зараз подзвонити моєму опонентові і привітати його. Зробити так – це вперше в практиці – але зробити так, як прийнято в цивілізованих європейських демократичних країнах. Сьогодні, 21 квітня, бо я завжди маю пам’ятати, що завтра настане 22 квітня, і нам треба – кожному з нас, кожному з членів моєї команди, фантастичної команди, друзі, – з 22 квітня нам треба об’єднатися і боронити Україну, і нам потрібні спільні зусилля.
Дорогі українці! Вже наступного місяця я залишу пост глави держави. Так вирішила більшість українців, і я приймаю це рішення. Я піду з офісу, але хочу твердо наголосити: я не йду з політики. Я залишаюся в політиці, буду боротися за Україну, і хочу окремо пояснити, чому. Бо наша команда має захистити ті здобутки, які ми з вами, спільно з українським народом, вибороли в надзвичайно складних умовах за ці 5 років. Захистити європейську і євроатлантичну стратегію, ті принципи, ті цілі, ті очевидні абсолютно рубежі, на яких ми вийшли за ці 5 років, і які тепер, нажаль, поставлено під загрозу. Наша команда буде їх захищати. Наша команда буде захищати курс на членство в ЄС та НАТО. Наша команда наголошує – лише в цій найсильнішій і найпотужнішій в світі безпековій організації ми можемо гарантувати безпеку України і безпеку кожного її громадянина. Ми можемо отримати надійний захист від Росії як від країни-агресора. Наша команда буде захищати безвіз. Бо окремі члени Конституційного суду дуже швидко переорієнтувалися на нову владу і зараз планують визнати неконституційним електронне декларування, а саме це було умовою безвізу. Ми будемо захищати безвіз, бо це те право, яке виборов мій народ, якого ми досягнули за останні 5 років. Наша команда буде захищати українське військо, українську армію від атак зсередини країни і будь-яких спроб применшити історичне значення її подвигу. Якщо Верховна Рада наступного тижня ухвалить закон про мову, я буду щасливий і гордий, що я, як президент України, матиму змогу його підписати. І точно підпишу.
Сьогодні вербна неділя, і я зустрів її разом зі своєю родиною молитвою Михайлівському Золотоверхому. І наша команда буде захищати православну церкву України від реваншу. І ми не допустимо цього реваншу, бо коли ми зняли ярмо російської церкви і Росії з православної церкви України – це ще один міцний фундамент нашої державотворчості, нашої духовності. І, до речі, ми все ще очікуємо вибачень за « термос » (жарт Зеленського про Томос, – ред.). Наша команда буде захищати стабільність фінансово-банківської системи, бо вже очевидно, що з Коломойським планують розрахуватись за підтримку на виборах поверненням « ПриватБанку ». Скасування його націоналізації створить ризики для коштів десятків мільйонів вкладників – українців – і ми будемо захищати десятки мільйонів українців, а крім того це спровокує потужну кризу в наших відносинах з міжнародними фінансовими організаціями і, як наслідок, падіння гривні і нову економічну кризу. Ми цього точно не маємо допустити.
Наша команда буде захищати потужну світову міжнародну коаліцію, яку ми дбайливо створювали ці 5 років на підтримку України, і якщо не будуть імплементовані, підписані в тому числі і Україною, Мінські домовленості – наша команда буде захищати продовження режиму санкцій проти Росії як єдиний механізм забезпечення виконання взятих на себе зобов’язань деокупації Донбасу і звільнення Криму. Наша команда буде протидіяти планам Кремля сформувати лояльну для себе більшість під час парламентських виборів, і це ще одна причина, чому я маю залишитись в політиці і боронити державу.

Continue reading...