"Вебб" виявив, що чорні діри швидко зупиняють зореутворення у масивних галактиках

94
0
SHARE

Нові спостереження космічного телескопа Джеймса Вебба (JWST) свідчать про те, що чорні діри швидко зупиняють утворення зір у масивних галактиках, вибухово видал.
Нові спостереження космічного телескопа Джеймса Вебба (JWST) свідчать про те, що чорні діри швидко зупиняють утворення зір у масивних галактиках, вибухово видаляючи великі обсяги газу.
Дослідження, проведене міжнародною командою із США, Великої Британії, Австралії, Німеччини та Італії, було опубліковано в журналі Nature.
Науковці виявили, що понад 90% галактичного вітру складається з нейтрального газу, і тому він був практично невидимим у попередніх дослідженнях. Ця робота є першим прямим підтвердженням того, що надмасивні чорні діри здатні « закривати » галактики.
Різниця між новим дослідженням і попередніми роботами полягає в типі газу, що спостерігався: до цього часу можна було виявити лише іонізований газ, який є теплим, тоді як JWST зміг виявити також нейтральний газ, який є холодним.
У далекій масивній галактиці на відстані понад 10 мільярдів років від Землі, яка має дуже низький рівень зореутворення, дослідники знайшли потужний відтік, керований чорною дірою.

Continue reading...