Засідання Радбезу ООН щодо ситуації в окупованому Криму. Основні тези

179
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Тиждень.ua зібрав основні заяви України та світової спільноти, озвучені на засіданні Ради безпеки ООН щодо ситуації в окупованому РФ Кримському півострові.
Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй за ініціативи України 15 березня провела засідання щодо ситуації на території окупованого Криму. Зокрема, представник України Олена Зеркаль виступила зі заявами, засудивши дії Росії на окупованому півострові, а саме про перекидання РФ великої кількості озброєння, переслідування кримських татар і порушення прав людини, а також незаконне проведення виборів РФ на території півострову. Також Україна закликала до посилення санкції проти Росії. Крім цього, ситуацію в окупованому півострові прокоментували іноземні представники.
Тиждень.ua зібрав основні заяви України та світової спільноти, озвучені на засіданні Ради безпеки ООН щодо ситуації в окупованому РФ Кримському півострові.
Заступник глави МЗС України Олена Зеркаль під час засідання Ради Безпеки ООН заявила, що Росії вдвічі збільшила кількість озброєння в окупованому Криму.
«Ми спостерігаємо посилену мілітаризацію Криму, яка вже змінила баланс безпеки в регіоні. Росія більше ніж удвічі збільшила кількість свого військового персоналу на півострові та проводить модернізацію військової інфраструктури Криму для розгортання ядерної зброї», — зауважила вона.
За її словами, Москва розгорнула на території окупованого півострова вже другий батальйон системи протиповітряної оборони S-400 «Тріумф», які здатні збивати літаки, крилаті та балістичні ракети у радіусі до 400 км.
«Іншими словами, Москва перетворює Крим на величезну військову базу — із сухопутними, повітряними та морськими компонентами, використовуючи її як стартовий майданчик для своїх військових інтервенцій в інших місцях. Сирія є одним з останніх прикладів», — підкреслила Зеркаль.
Представник України в Радбезі ООН Олена Зеркаль запевнила, що застосування РФ нервово-паралітичної речовини «Новачок» у Великій Британії підтвердило той факт, що Путін ігнорує будь-які принципи міжнародного права.
«Вона (Росія, — Ред.) знову продемонструвала, що не має поваги до суверенітету інших країн, її не обходить благополуччя тисяч невинних цивільних, чиє здоров’я та життя були поставлені під пряму небезпеку від застосування хімічної речовини нервово-паралітичної дії, що був безрозсудно використаний у громадському місці», — підкреслила вона.
Зокрема, очільник нагадала про порушення під час війни в Грузії, окупації Криму та конфлікту на Донбасі.
«У 2014 році Росія шляхом окупації Криму та військового вторгнення в Східну Україну сигналізувала про своє повне ігнорування встановлених принципів міжнародного права, включаючи Статут ООН.

Continue reading...