Попереджав про Крим. Що Єльцин говорив Клінтону

235
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Розшифровки спілкування американського і російського президентів за 1991-1996 роки опублікували для загального доступу.
Розшифровки спілкування американського і російського президентів за 1991-1996 роки опублікували для загального доступу.
Розмови президентів Білла Клінтона і Бориса Єльцина стали надбанням громадськості — на сайті бібліотеки колишнього американського лідера опублікували розшифровки їхніх бесід у 1991-1999 роки.
В одній з таких розмов президент РФ Єльцин попередив, що комуністи хочуть повернути Крим і готові розв’язати громадянську війну. Корреспондент.net розповідає подробиці.
Комуністи хочуть повернути Крим
«У пресі США пишуть: не варто взагалі боятися комуністів, вони хороші, чесні і добрі. Я попереджаю: не вірте. Більше половини з них — фанатики, готові зруйнувати все і розв’язати громадянську війну. Вони скасують кордони між республіками колишнього СРСР, заберуть Крим назад і навіть пред’являть претензії на Аляску. Напевно, справедливим буде припустити, що з хлопцями щось не так», — говорив Єльцин.
Він пояснив, що загроза нового приходу комунізму, а не прагнення до влади змушує його балотуватися в 1996 році.
Не пустити Україну в НАТО
«Ми бачимо, як ви і українці будуєте відносини. Це не допомагає нам і не вирішує російсько-українських проблем. Нам потрібно, щоб США у відносинах з Україною були стриманими», — говорив російський президент.
Він також непокоївся маневрами американських кораблів біля Криму і запропонував домовитися, що колишні радянські країни в НАТО не увійдуть.
«Я пропоную в підсумковій заяві зазначити факт, що Росія не претендує на територію інших країн.

Continue reading...