Знищує окупантів і має два дні народження: 10 фактів про Національну гвардію України:

133
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Телеграф зібрав 10 цікавих фактів про Нацгвардію України
У вівторок, 26 березня, Україна відзначає День Національної гвардії.
Національна гвардія України от уже протягом 10 років стоїть на варті життя громадян. Бійці НГУ з іншими формуваннями Сил оборони боронять нашу землю від ворога на «найгарячіших» напрямках. З нагоди професійного свята «Телеграф» підготував добірку з 10 цікавих фактів про Нацгвардію України.
Національна гвардія України (НГУ) не завжди існувала в сучасному вигляді. Її діяльність почалася в листопаді 1991 року, поки в січні 2000 року відомство не було розформовано. Події 2014 року, пов’язані з окупацією Криму та дестабілізацією на сході України, знову актуалізували потребу в потужному силовому формуванні. Того ж року були затверджена символіка Національної гвардії: емблема, прапор і штандарт командувача.
Саме до складу Національної гвардії увійшли перші добровольчі батальйони. 14 березня 2014 року 500 бійців Самооборони Майдану вирушили до навчального центру колишніх Внутрішніх військ МВС. Згодом, 2017 року, цей день було встановлено як День українського добровольця. А Днем Національної гвардії України визначено 26 березня.
За законодавством, граничну кількість військовослужбовців Національної гвардії встановлено на рівні 60 000 осіб. Проте в особливий період ця чисельність може збільшуватися за рахунок призваних осіб.
Тож після широкомасштабного вторгнення до лав Національної гвардії було мобілізовано близько 90 000 військовослужбовців.
За 10 років існування Національної гвардії понад 9000 її військовослужбовців отримали державні нагороди України, а 48 — присвоєно звання Героя України. Серед них генерал-майор Сергій Кульчицький, який став першим гвардійцем і першим генералом, вшанованим цього найвищого звання (посмертно).
Наймолодшим Героєм України став 19-річний солдат-гвардієць Роман Гломба, відомий як «Запорізький месник», котрий встановив бойовий рекорд, збивши з переносного зенітно-ракетного комплексу «Ігла» сім ворожих літаків та ракету.

Continue reading...